Jeroen maakt courgettesoep met crostini

maandag 12 mei 2014 - 11:10
Soep, daar hoort voor Jeroen 'iets' bij. In dit geval crostini!

Soep, daar hoort voor Jeroen 'iets' bij. In dit geval crostini!

INGREDIËNTEN: (4 personen)

  • 1,5 kg courgetten
  • 2 grote aardappelen (loskokend)
  • 2 uien
  • 2 teentjes look
  • 1 eetlepel mosterd
  • 3 liter groentenbouillon
  • 1 busseltje dragon
  • 1 busseltje waterkers
  • 3 takjes tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • 1 stokbrood
  • pesto (of ingrediënten voor pesto)
  • 4 plakken gedroogde ham
  • 300 g mozzarella


BEREIDING

  • Ontdooi een flinke portie groente- of kippenbouillon.
  • Pel de uien en snij ze in grove stukken. De snijwijze speelt weinig rol, want straks gaat de staafmixer in de pot.
  • Spoel de courgetten en snij de top en het kontje weg. Snij elke groente overlangs in twee en vervolgens in dikke stukken.
  • Verhit een scheut olijfolie in een ruime stoofpot of een soepketel op een matig vuur.
  • Stoof de stukken ui in de hete olie. Voeg kort nadien de stukken courgette toe. Roer regelmatig.
  • Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Stoof ze mee.
  • Spoel de dragon en pluk de langwerpige blaadjes los. Doe de kaalgeplukte takjes in de pot en roer.
  • Spoel de waterkers schoon en pluk de blaadjes en de fijnste takjes weg. Doe opnieuw de dikste stelen in de soepketel. Bewaar de blaadjes dragon en waterkers voor later. Leg het groen bijvoorbeeld in een schaal met ijskoud water.
  • Voeg nog tijm toe en laurierbladeren. (Bind ze evt. samen tot een kruidentuiltje.)
  • Schenk de warme bouillon in de pot en kruid de soep met peper van de molen en een snuifje zout.
  • Plaats het deksel op de pot en laat de soep zo’n 25 minuten pruttelen. Bereid intussen de pesto en de crostini.


Pesto en crostini bereiden

  • Neem de beker van de blender en doe er de basilicum in, samen met stukken Parmezaanse kaas en pijnboompitten.
  • Schenk fijne olijfolie in de beker en mix alle ingrediënten tot een gladde groene pesto.
  • Proef de pesto en werk de koude saus af met peper van de molen, een snuif zout en een scheutje vers citroensap. Mix alles nog kort.
  • Snij het stokbrood in sneetjes van anderhalve centimeter breed, leg ze op een ovenschaal en druppel er een beetje olijfolie over.
  • Zet de ovengrill op en toast de broodjes zacht-krokant.
  • Lepel een beetje verse pesto bovenop elke toast. Snij de mozzarella in halve plakjes en leg er één bovenop elke krokant stukje brood.


De bereiding afwerken

  • Verwijder de takjes tijm en de laurierblaadjes.
  • Mix de gare soep glad en zeef ze in delen. Roer met de bollezijde van een kleine pollepel in de zeef, tot er enkel droge groentepulp in achterblijft.
  • Verwarm de gezeefde soep, voeg de blaadjes dragon en waterkers toe. Lepel ook een beetje mosterd in de courgettesoep.
  • Mix de soep een tweede keer. Proef en kruid ze naar smaak met peper van de molen en zout.
  • Schuif de crostini opnieuw onder de hete ovengrill, zodat de mozzarella smelt.
  • Snij de plakken ham in stukken. Leg bovenop elke toast een wat van het zoute vlees.
  • Stoof aardappel, look, ui, courgette dragonstegels samen aan. Bevochtig met bouillon, kook op met BG. Laat trekken. Maak ondertussen de crostini’s door pesto te maken, het brood te roosteren en te beleggen met de pesto en mozarella. Rooster even in de oven en werk af met gedroogde ham.
  • Mix de soep met de waterkers en serveer.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!