Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Jeroen over risotto: vooral niet roeren!

ma 27 okt. - 10:30

Hoe maak je een goeie risotto? Moet je nu wel of niet roeren? Jeroen is het gaan leren bij dé risotto-paus van Italië.

Hoe maak je een goeie risotto? Moet je nu wel of niet roeren in de rijst? Jeroen is het gaan leren bij dé risotto-paus van Italië, Gabriele Ferron!

Risotto met zeevruchten

INGREDIËNTEN: (4 personen)

  • 1 kg mosselen
  • 12 gamba’s (maat nr. 4)
  • 1 inktvis (calamar, bij voorkeur schoongemaakt)
  • 1/2 rode chilipeper
  • een scheutje olijfolie
  • 1 ui
  • 1 teen look
  • 1 stengel selder of wat selderloof
  • 3 dl witte wijn
  • een klontje boter
  • ½ citroen
  • 150 g risottorijst (bv. vialone nano, carnaroli of
  • 3 dl mosselvocht (zie hoger)
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • een klont boter
  • 50 g Parmezaanse kaas (blokje)
  • een capsule saffraan (of draadjes)
  • een klontje boter


BEREIDING:

  • Snij de ui en de (gewassen) selder in grove stukken. Smelt boter in een ruime pot en stoof de groenten.
  • Doe na een minuut de mosselen in de pot, voeg peper van de molen toe en de witte wijn. Zet het deksel op de pot en kook de mosselen bijna gaar in 4 minuten.
  • Giet de mosselen in een zeef en verzamel het mosselvocht met wijn. Zet de mosselen opzij.
  • Maak (indien nodig) de inktvis schoon. Gebruik de tube en de tentakels. Cnij de tube in ringen of repen en de tenkals in kleine stukken.
  • Pel en halveer de ui. Snipper hem zo fijn mogelijk, zodat de ui straks bijna wegsmelt in de risotto. Snipper ook de teen look zo fijn mogelijk.
  • Smelt een klont boter in een stoofpot. Stoof de snippers ui en look glazig en voeg aansluitend de risottorijst toe. Roer en schenk het mosselvocht erbij (eventueel aangelengd met wat extra witte wijn. Gebruik 2 delen vocht voor elk deel rijst.zet het deksel op de pot.
  • TIP: Mijn favoriete rijst is die van Gabriele Ferron uit Verona
  • Verwijder de kopen en pantsers van de kleine gamba’s. Maak een ondiepe insnede lang de rug van elke gamba en verwijder het darmkanneet
  • Verhit een scheut olijfolie in een pan en bak de kleine gamba’s kort. Haal ze ndien uit de pan
  • Snipper het stukje rode chilipeper zo fijn mogelijk. Laat de pitjes gerust zitten, tenzij je niet van pikant houdt.
  • Kneus en pel de looktenen. Doe ze in de pan met wat extra olijfolie en de snippers chilipeper. Bak de stukken inktvis in dezelfde pan. Knijp er een scheutje citroensap over.
  • Haal de mosselen uit hun schelpen.
  • Werk de gare risotto af met een flinke klont boter en gemalen Parmezaanse kaas. Voeg ook een capsule saffraanpoeder toe, of enkele draadjes van de specerij.
  • Verwijder de gekneusde tenen knoflook. Doe de mosselen en de gebakken inktvis in de pot met risotto en meng voorzichtig. Proef en voeg eventueel een beetje zout toe.
  • Gooi de gamaba’s nog kort in een hete pan.
  • Serveer zeevruchtenrisotto in diepe borden en leg er enkele gamba’s op.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet