Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Oosterse viscurry met gamba’s en rijst

do 11 apr. - 1:00

Een kleine shoppingronde in de lokale Oosterse winkel of in de speciale afdeling van een grote supermarkt levert je alles op om deze curry een authentieke smaak te geven. Kies voor een stevige (betaal
Oosterse viscurry met gamba’s en rijst

Een kleine shoppingronde in de lokale Oosterse winkel of in de speciale afdeling van een grote supermarkt levert je alles op om deze curry een authentieke smaak te geven. Kies voor een stevige (betaalbare) witte vis en vraag je visboer om het vel en de graten te verwijderen.

Verse selder en broccoli zorgen voor de nodige vitaminen. Zonder grote kunsten zet je een heerlijke curry op de tafel met een minimum aan vetstof en een maximum aan smaak.

INGREDIËNTEN:

(4 personen)

Voor de curry:

  • 600 g filets van stevige witte vis (bv. roodbaars, wijting, …)
  • 8 gamba’s
  • 1 broccoli
  • 4 stengels selder
  • 1 grote sjalot
  • 1 teentje look
  • 3 lente-uitjes
  • 30 g gember (stukje knol)
  • 1 stengel citroengras
  • 1 limoenblad
  • enkele takjes koriander
  • 1,5 dl witte wijn
  • 4 dl kokosmelk (ongezoet)
  • 1/2 eetlepel groene currypasta
  • een scheutje vissaus (‘nam pla’)
  • enkele druppels sesamolie (naar smaak)
  • een scheut olijfolie (of arachideolie)
  • peper
  • zout


Voor de rijst:

  • 250 g basmati (aromatische rijst)
  • 0,5 l water
  • 1 sjalot
  • een scheutje olijfolie (of arachideolie)
  • optie: een beetje zwart sesamzaad


BEREIDING:

Voorbereiding:

  • Ontdooi vooraf de gamba’s, indien je met diepgevroren dikke garnalen werkt.


Bereiding:

  • Maak de gamba’s schoon. Verwijder het pantser, maar laat de kopjes zitten. Maak een ondiepe insnede langs de rug van elk beestje en verwijder het darmkanaaltje. Doe het met je mespunt, of een vel keukenpapier.
  • Verhit een scheut olijfolie of arachideolie in een stoofpot. Bak de gamba’s kort op een matig vuur en kruid ze tussendoor met een beetje peper van de molen en een snuifje zout. ’t Is een kwestie van minuten, want de diertjes hoeven nog niet doorbakken te zijn. Vis ze uit de pot en zet ze opzij.
  • Pel de sjalot en snij ze in matig fijne lange repen. Pel de look en plet de teen tot pulp.
  • Stoof de snippers sjalot met lookpulp in de hete pot waarin de gamba’s kort gebakken werden.
  • Schil het stukje gember, snij het eerst in flinterdunne plakjes en vervolgens in extreem fijne reepjes. Laat de fijne lucifers gember meestoven.
  • Spoel de stengels selder schoon, breek ze en trek er zo de meest hardnekkig taaie vezels uit. (Of schil de bolle zijde even met je dunschiller.)Snij de stengels eerst in gelijke stukken van zo’n 8 centimeter lang en vervolgens in lange dunnen repen. (dikke julienne)
  • Doe de selder in de pot, samen met een limoenblad en een gekneusde stengel citroengras. Roer even terwijl alle ingrediënten stoven.
  • Schenk er kort nadien de witte wijn bij. (Of gebruik water, naar persoonlijke smaak.)
  • Laat de alcohol wegkoken binnen enkele minuten en giet vervolgens de kokosmelk in de pot. Let op: gebruik voor deze hartige bereiding geen gezoete kokosmelk.
  • Maak de broccolischoon en versnij de groente in roosjes. Gaar de broccoli in de stoofpot met kokosmelk.
  • Schep een beetje groene curry in de bereiding. Begin voorzichtig, roer en voeg meer currypasta toe naar smaak. De pasta kan verraderlijk pikant zijn.
  • Bereid tussendoor de rijst. Snipper de sjalot fijn en stoof ze glazig in een scheutje olijfolie of arachideolie. Voeg vervolgens de rijst toe en roer. Laat de droge rijst heel kort meestoven. Schenk een dubbele hoeveelheid water bovenop de korrels en gaar de basmati op een zacht vuur.
  • Maak de lente-uitjes schoon en spoel de koriander. Snij de uitjes in fijne ringen en snipper de blaadjes koriander fijn. Laat het grootste deel van het groen meestoven. Hou een deel opzij om de borden mee af te werken.
  • Controleer of de visfilets graatloos zijn. Pluk of snij eventuele stekels weg.
  • Snij de visfilet in hapklare brokken. Naarmate je het dunnere staartstuk nadert, kan je de stukken vis iets groter laten.
  • Controleer of de broccoli beetgaar is. Gaar op dat moment de stukjes vis in de curry. Voeg in eenzelfde beweging de kortgebakken gamba’s toe.
  • Laat de bereiding slechts enkele minuten pruttelen en kook de vis in geen geval plat.
  • Kruid de pot curry met een scheutje vissaus. (‘Nam pla’ voor wie een mondje Thaïs spreekt.) Dit product geeft het een extra Oosters karakter, en het is de perfecte vervanger van een snuif zout.
  • TIP: Wie dat wenst kan ook nog enkele druppel sesamolie toevoegen.


Serveren:

  • Serveer zodra de broccoli en de visblokjes gaar zijn. Verwijder de stengel citroengras en het limoenblad. Schep de curry in diepe kommen of borden.
  • Strooi wat snippers koriander en rondjes lente-ui over de curry.
  • Presenteer de rijst in aparte potjes. Strooi eventueel een beetje zwarte sesamzaadjes over de witte dampende korrels.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet