Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Pappa al pomodoro met mozzarella en basilicum

di 15 mei - 1:46

"La pappa al pomodoro è un primo piatto ‘povero’", leest Jeroen op het web. Dit voorgerecht is een Toscaans gerecht zonder dure ingrediënten. Jeroen bekijkt zijn versie ervan wel eens als een variatie
Pappa al pomodoro met mozzarella en basilicum

"La pappa al pomodoro è un primo piatto ‘povero’", leest Jeroen op het web. Dit voorgerecht is een Toscaans gerecht zonder dure ingrediënten. Jeroen bekijkt zijn versie ervan wel eens als een variatie op de klassieke tomaat-mozzarella.

De ster van het gerecht is een eenvoudig maar lekker brood van de warme bakker. Deze ‘pappa’ of dikke broodsoep kan zowel warm als koud gegeten worden.

INGREDIËNTEN:
(4 personen)

  • 250 g vers brood (bv. bruin brood)
  • 1,5 kg rijpe tomaten
  • 1 (grote) sjalot
  • 2 teentjes look
  • 1,2 dl olijfolie
  • 400 g passata (in fles of blik)
  • 300 g mozzarella
  • 1 busseltje basilicum
  • een scheutje balsamico
  • een scheutje fijne olijfolie (bij het serveren)
  • peper & zout
  • een snuifje grof zout (fleur de sel)


BEREIDING:

  • Breng water aan de kook om straks de tomaten te ontvellen. De techniek van het ‘emonderen’ vind je hier. (link website)
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Snij het brood (met korst) in zeer dikke sneden, en vervolgens in dobbelstenen. Doe de stukken brood in een ovenschaal en toast ze krokant in de warme oven. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
  • Let op: laat de dobbelstenen brood niet verkleuren. Meng ze tussendoor eens door elkaar, zodat ze gelijkmatig toasten.
  • Pel de tomaten, verdeel ze in kwarten en snij de zaadlijsten eruit. Verzamel die zaadlijsten in de beker van de blender. Leg de partjes vruchtvlees even opzij.
  • Snipper de sjalot zeer fijn.
  • Kneus de look en verwijder de pel. Plet de tenen tot pulp.
  • Verhit een ruime stoofpot op een matig vuur. Schenk er een flinke hoeveelheid olijfolie in. (Ongeveer 2/3 van wat aangegeven staat.)
  • Stoof de snippers sjalot en de lookpulp in de hete olie. Let op: Laat de sjalot niet verkleuren.
  • Snij intussen de partjes tomatenvruchtvlees in grove stukjes. Laat ze heel kort meestoven met de sjalot en voeg dan het getoaste brood toe. Druppel er nog wat extra olijfolie over.
  • Mix de zaadlijsten van de tomaten glad in de blender. Plaats een zeef boven de stoofpot en giet er het tomatensap door. Gebruik de bolle kant van een (pol)lepel om het wat vlotter te laten gaan. De pulp die achterblijft gooi je weg.
  • Voeg na het tomatensap ook een portie passata van tomaten toe. Roer en laat de dikke broodsoep 10 tot 15 minuten pruttelen op een zacht vuur. Hier en daar mag je nog een restje broodkorst vinden.
  • Proef en kruid de ‘pappa’ met peper van de molen, wat zout en enkele druppels balsamico. (Enkel wanneer de soep te zuur is, kan je er een lepeltje suiker aan toe voegen.)
  • Beslis of je de broodsoep warm of koud wil serveren. Beide zijn perfect mogelijk.

Serveren:

  • Spoel de blaadjes basilicum en snipper ze in flinterdunne reepjes.
  • Serveer de soep met grove stukjes mozzarella erin en werk ze af met basilicumsnippers, een beetje grof zout en enkele druppels fijne olijfolie.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet