Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Recept: bruine boterham met salade van zalm, selder en appel

wo 28 sep. - 1:45

Met dank aan de warme bakker zorgt Jeroen Meus voor een smakelijke broodmaaltijd. We kopen een zalmsalade meestal kant-en-klaar, maar eigenlijk is het letterlijk een koud kunstje om het broodbeleg zelf te maken!
Bruine boterham met salade van zalm, selder en appel
© Canva

Dit heb je nodig (4 personen)

  • 8 sneetjes donker brood

Voor de salade:

  • 300 gram zalm uit blik (in eigen nat)
  • 4 stengels selder
  • een halve appel
  • 1 limoen
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels mayonaise
  • een scheutje ketchup
  • enkele takjes dragon
  • een snuifje cayennepeper
  • een snuifje zout

Om te garneren:

  • 3 eieren
  • 1 bakje tuinkers
  • een halve rode ui
  • een halve komkommer

Aan de slag!

  1. Breng water aan de kook in een potje. Kook er vervolgens de eieren net-niet-hard in. Reken een kooktijd van 8 tot 9 minuten, zodat de dooier smeuïg blijft. Koel de eieren daarna af in koud water.
  2. Open het blik zalm en giet het vocht eruit. Neem een mengschaal en pluk de vis los. Kijk wel uit voor stukjes graat die doorgaans in het midden van de ingeblikte moot vis zitten.
  3. Schil de appel en snij de vrucht in kwarten. Verwijder het klokhuis en snij de stukken appel eerst in dunne plakjes, vervolgens in reepjes en tenslotte in piepkleine blokjes. Doe de stukjes appel bij de zalm.
  4. Spoel de selderstengels en verwijder het loof. Gebruik een dunschiller om de taaie vezels weg te schillen langs de bolle zijde van de stengels. Snij de selder in repen van zo’n 10 centimeter. Verander ze vervolgens in dunne reepjes, en tenslotte snij je de groente in zo klein mogelijke blokjes en doe ze in de mengschaal.
  5. Schep er de yoghurt en de mayonaise bij, samen met een likje ketchup. Meng alle ingrediënten tot een smeuïge salade. Zoek een goed evenwicht tussen de garnituren en de hoeveelheid saus.
  6. Spoel de dragon en pluk er de blaadjes af. Snipper ze in flinterdunne reepjes en meng de dragon onder de zalmsalade. Meng, proef de salade en kruid ze naar smaak. Gebruik een beetje zout en een voorzichtig snuifje cayennepeper of enkele druppels tabasco.
  7. Rasp een deel van de zeste van de limoen in de salade. Let op, rasp enkel wat van het dunne groene laagje weg. Knijp tenslotte een beetje van het limoensap in het boterhambeleg.
  8. Snij de komkommer in lange dunne plakken. Het waterige hart gebruik je best niet. Snij de plakjes tenslotte in dunne slierten.
  9. Pel en halveer de rode ui. Snij het deel dat je nodig hebt in flinterdunne halve ringen.
  10. Pel de afgekoelde eieren en snij ze in plakjes.
  11. Neem er ook het bakje tuinkers bij.
  12. Tijd om je stevige boterham op te bouwen! Neem telkens twee sneetjes brood. Smeer op één boterham een flinke laag zalmsalade. Schik er enkele plakjes ei op, sliertjes komkommer en een beetje fijne rode ui. Leg er nog een toef tuinkers op, en eindig met de tweede snee brood.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet