Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Salade van rode biet, appel, zure haring en roggebroodcrumble

di 21 feb. - 3:00

Wie z’n lunch meeneemt naar het werk kan ook wel eens culinair uit de hoek komen. Tenslotte wil je toch zoveel mogelijk genieten van de maaltijd. Jeroen doet alvast een poging om jullie te inspireren
Salade van rode biet, appel, zure haring en roggebroodcrumble

Wie z’n lunch meeneemt naar het werk kan ook wel eens culinair uit de hoek komen. Tenslotte wil je toch zoveel mogelijk genieten van de maaltijd. Jeroen doet alvast een poging om jullie te inspireren om de klassieke boterham met kaas of salami eens te vervangen door een verrassend slaatje met voedzaam roggebrood dat voor de nodige ‘crunch’ zorgt.

Dit recept is uiteraard ook geschikt als maaltijdsalade voor thuis. Probeer het eens...

INGREDIËNTEN:
(4 personen)

  • 2 dikke sneden roggebrood (2 cm)
  • 4 opgelegde haringfilets
  • 1 dikke rode biet
  • 2 appels (handappel)
  • 2 koffielepels kappertjes
  • 4 zure augurkjes
  • enkele takjes dille
  • enkele sprieten bieslook
  • enkele takjes peterselie
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1eetlepel zure room
  • 1 eetlepel graanmosterd
  • 1 eetlepel honing
  • een scheutje tabasco (naar smaak)
  • peper & grof zout


BEREIDING:

Crumble van roggebrood:

  • Snij de sneetjes roggebrood in stukken en doe ze in de blender.
  • Laat het toestel draaien totdat het brood verkruimeld is.
  • Verhit een braadpan en smelt er een klontje boter in.
  • Zodra de boter bruist, kunnen de kruimels roggebrood erbij. Roer in de pan, zodat de gesmolten boter vermengt met de broodkruimels. Voeg een snuifje (grof) zout toe. Bak de stukjes brood slechts een paar minuten.
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Strooi de kortgebakken op de ovenschaal en laat ze 20 tot 25 minuten uitdrogen en verderbakken.


De salade:

  • Neem een ruime mengschaal.
  • Schil de rode biet en rasp ze fijn. Hou er rekening mee dat de biet een felle rode kleur afgeeft op je vingers.
  • Schil de appel en rasp het vruchtvlees bij de biet.
  • Snij de zure uitjes en de augurken in fijne stukjes.
  • Spoel de verse kruiden, verwijder taaie steeltjes en hak ze zeer fijn.
  • Verzamel alles in de mengschaal met biet en appel. Schep er een beetje mayonaise bij. Voeg ook de zure room, de graanmosterd en de honing toe.
  • Voeg enkele duppels tabasco toe (naar smaak), een snuifje peper van de molen en een snuifje grof zout.
  • Meng alles en proef de salade.
  • Spoel de blaadjes waterkers voorzichtig schoon en verwijder de taaiste steeltjes. Hou de blaadjes waterkers opzij.


Afwerking:

  • Snij de zure haringfilet in hapklare stukken. Doe een portie sla met rode biet in je lunchbox.
  • Leg er wat frisse pittige waterkers bovenop en eindig met de stukjes zure haring. Gebruik ook een deel van de uiringen waarin de haring werd opgelegd.
  • Strooi een portie knapperig gebakken roggebroodkruimels op de stukjes vis.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet