• 2 stuks verse kropsla
  • 3 uien
  • 1 teentje look
  • 200 g kippengehakt
  • 100 g gerookt spek (dikke sneetjes)
  • 60 g Parmezaanse kaas (blokje)
  • 100 g zachte kruidenkaas
  • 2 l kippenbouillon
  • 1 ei
  • 60 g paneermeel
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 takje verse tijm
  • 4 takjes verse oregano
  • boter
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout

Aan de slag!

Maak een verse kippenbouillon of ontvries en verwarm de vooraf bereide bouillon in een soepketel.

Snij het taaie hart af de kropsla en maak alle blaadjes los.

Spoel de slablaadjes in ruim water, zodat er geen restjes aarde of zand in achterblijven.

Zwier de sla droog of laat ze uitlekken op een propere handdoek.

Schil de uien en snij ze grof.

Zet een ruime stoofpot of soepketel op een matig vuur en verhit de pot. Laat er vervolgens een klontje boter in smelten.

Stoof de stukken ui glazig in de warme boter. Roer regelmatig even in de pot.

Pel de look en druk er even op met het lemmet van je koksmes. Laat de look even meestoven met de uien.

Neem de sla erbij en hou een deel van de knapperige lichtgroene blaadjes uit het hart van de kropla apart.

Stoof alle andere slabladeren mee met de ui en de look.

Tip: Sla is een bladgroente en dus mag je er een flinke hoeveelheid van gebruiken. Het volume van de sla zal sterk afnemen in de hete soepketel.

Maak een bouquet garni (kruidentuiltje) van laurier, tijm en oregano. Bind de blaadjes laurier samen met de tijm en de oregano. Laat het kruidentuiltje meestoven met de andere ingrediënten.

Laat de groenten met de kruiden enkel minuten stoven en roer ze regelmatig even om.

Schenk de kippenbouillon bij de groenten. Laat de soep pruttelen op een zacht vurtje.

Neem de dikke sneetjes gerookt spek erbij en snij ze eerst in fijne reepjes en vervolgens in kleine blokjes.

Verhit een braadpan op een matig vuur en smelt daarin een klein beetje boter.

Bak de spekblokjes knapperig in de hete boter. Roer regelmatig even in de pan.

Doe het kippengehakt in een mengschaal en voeg er het ei bij, samen met het paneermeel en de gebakken stukjes spek.

Rasp de Parmezaanse kaas bij het vleesmengsel en meng alles tot een homogeen gehakt. Kruid het mengsel met wat peper van de molen, een snuifje zout en wat nootmuskaat.

Haal het bouquet garni uit de soep en mix ze glad met de staafmixer. Hou de soep warm op een zacht vuurtje.

Schep de kruidenkaas in de soep en mix het ingrediënt er nog even door.

Was je handen en rol balletjes van het gehakt. Gaar ze in de hete soep.

Snij de blaadjes van het slahart (die je opzij hebt gehouden) in kleine stukjes.

Serveer de soep met zoveel mogelijk balletjes in een diep bord of een soepkom. Strooi er wat van de knapperige verse slablaadjes over.