Tajine van kip met citroen en olijven

donderdag 19 mei 2011 - 14:00
Dankzij een Noord-Afrikaanse tajine kan je de lekkerste stoofpotjes serveren. De kookpot zit ingenieus in mekaar, want tijdens het stoven zal de damp condenseren in de kenmerkende hoge top van het dek

Het gerecht wordt dan voortdurend bevochtigd, en alle smaken en aroma’s blijven in de pot.

Lekkere kip en een flinke portie citroen passen goed samen. Deze aromatische stoofschotel is ideaal om een zomerse avond culinair op te fleuren.

INGREDIËNTEN
(4 personen)

4 kippenbouten (heup + drumstick)
1 citroen
3 uien
6 kleine aardappelen (vastkokend)
enkele takjes rozemarijn
1,5 dl witte wijn
¼ busseltje platte peterselie
150 g zwarte olijven
peper & zout

Voor de marinade:
1 eetlepel korianderzaad
1 citroen
1 teentje look
2 eetlepels ahornsiroop
1 dl olijfolie
1 stukje gember
peper & zout

BEREIDING

Voorbereiding tajine:
Als je een traditionele tajine voor de eerste keer gebruikt, dompel de stoofpot dan gedurende één nacht onder in water, en smeer nadien de binnenkant van de schaal en het deksel in met olie (bv. zonnebloemolie). Een traditionele tajine in aardewerk kan niet gebruikt worden op een inductiekookplaat. Traditionele tajines in aardewerk zijn al verkrijgbaar vanaf ongeveer 20 euro. Er zijn ook duurdere versies op de markt, aangepast aan de hedendaagse keukentoestellen.
Wanneer je de ‘geweekte’ tajine de eerste keer opwarmt, dan zal de stoofpot even flink staan dampen.

De marinade:

  • Marineer de kip minstens een uurtje vooraf. (Het mag ook langer.)
  • Strooi het korianderzaad in de vijzel en stamp de graantjes fijn. (Je kan dit kruid vooraf ook nog even kort roosteren in een hete pan.) Doe dit in een ruime mengschaal.
  • Pel de look en plet ze tot pulp. Schil de gember en rasp de knol. Doe alles in de mengschaal.
  • Voeg nu het vers citroensap toe, de zoete ahornsiroop en een flinke scheut olijfolie.
  • Kruid de marinade met wat peper van de molen en een snuif zout.
  • Verdeel de kippenbouten in telkens het heupstuk en de drumstick. Zet hiervoor een scherp mes in het gewricht van elke bout, of vraag aan de poelier om dit vooraf even te doen.
  • Wentel de stukken vlees in de marinade, dek de pot af met wat vershoudfolie of een deksel, en laat alles minstens een uurtje verder marineren in de koelkast.


De tajine:

  • Spoel de aardappelen en snij ze ongeschild in hapklare stukken.
  • Pel de uien en snij ze grof.
  • Plaats de tajine op een matig vuur en laat de stoofpot heet worden.
  • Laat de gemarineerde stukken kip even uitlekken, en hou de marinade bij.
  • Verhit vervolgens een scheutje olijfolie in de schaal van de tajine en bak de stukken kip kort, tot ze een kleurtje krijgen. Het vlees hoeft niet gaar te zijn. Schep het vlees nadien uit de tajine.
  • Zet het vuur wat zachter en doe nu de stukjes ui en aardappel in de tajine. Stoof ze al roerend in het braadvet van de kip.
  • Leg na enkele minuten de stukken kip op de gestoofde groente en schenk er ook de marinade over én de wijn.
  • Leg enkele takjes rozemarijn op de ingrediënten en plaats het deksel op de tajine.
  • Laat het stoofpotje 45 tot 60 minuten sudderen op een matig tot zacht vuur. Controleer tussendoor het resultaat. Het vlees van de kip moet bijna van de botjes vallen. Voeg naar smaak wat peper van de molen en een snuifje zout toe.


Afwerking:

  • Snij een gewassen citroen eerst middendoor en vervolgens in kleine partjes. Hak de (ontpitte) zwarte olijven grof.
  • Strooi de partjes citroen en de stukken olijf over de stoofschotel en laat ze nog kort meegaren.
  • Hak de peterselie grof en strooi het groen kort voor het serveren over het pruttelend gerecht.
  • Zet de warme tajine meteen op tafel en tast toe.

Naar de website van Dagelijkse Kost.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!