Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Waterzooi van kip

vr 10 feb. - 8:10

De hele kip met groenten gepocheerd is een maal op zichzelf. Deze pocheermethode werd veelal gebruikt om van een oude taaie kip een lekker gerecht te bereiden, maar een grote braadkip kan natuurlijk
waterzooi van kip - Jean-Marie Smets

De hele kip met groenten gepocheerd is een maal op zichzelf. Deze pocheermethode werd veelal gebruikt om van een oude taaie kip een lekker gerecht te bereiden, maar een grote braadkip kan natuurlijk ook. De kooktijd bedraagt dan ongeveer 1,5 uur – zowat de helft van haar taaiere collega.

Natuurlijk zal het gelatinerijke vlees van de oudere kip een rijkere bouillon opleveren. Het vlees van de jongere kip zal malser en sappiger zijn.

INGREDIENTEN
(4 personen)

  • 1 mooie kip (de leeftijd van het beestje bepaal je zelf aan de hand van bovenstaande uitleg)
  • 1 dikke prei die wordt samen gebonden om tijdens het koken niet uiteen te vallen
  • 4 mooie wortelen gekuist
  • 1 kruidentuiltje
  • 4 uien
  • 1 witte selder
  • Wat zout
  • Knoflook


Voor de vulling (facultatief, maar geeft extra smaak aan het gerecht)

  • 1/2 grote fijngesneden ajuin
  • 1 klein teentje fijngesneden knoflook
  • 1 stengel bleekselder
  • 50 g uitgesmolten vet van rookspek of eventueel kippenvet
  • 150 g gereinigde kippenlevers
  • 250 g. aardappelpuree gemengd met 1/4 theel bakpoeder
  • 2 eetl sherry of witte wijn
  • 150 g broodcroutons gedroogd in de oven
  • Peper en zout
  • 1 theel tijm
  • 4 eetl gehakte peterselie
  • 1/2 theel tabascosaus

BEREIDING

  • Maak eerst de vulling voor de kip. Indien je kiest voor niet-gevulde kip, ga dan meteen naar stap 3. Bak de uien en de knoflook aan in het vet en voeg als ze lichtbruin zijn de kippenlevers toe. Bak de lever terwijl je met de pan blijft schudden, tot de levertjes net van kleur veranderen. Voeg de versneden selder toe en bak nog 3 minuten. Meng de inhoud van de pan met de aardappelpuree. Spoel de pan uit met sherry of witte wijn en voeg dit samen met de croutons bij de vulling. Kruid naar eigen smaak en meng goed.
  • Vul de kip op met de vulling. Naai de opening van de kip dicht, zodat er geen vocht in kan of de vulling er uit kan lopen.
  • Zet de kip onder water, voeg wat zout toe en breng zacht aan de kook. Schep alle schuim eraf. Verlaag het vuur wanneer er zich geen schuim meer vormt, tot het nat nauwelijks meer murmelt.
  • Voeg dan de groenten en het kruidentuiltje toe en desgewenst de look. Regel het vuur zo dat er nauwelijks een bubbeltje aan de oppervlakte komt.
  • Na de perfecte pocheertijd wordt de kip versneden, alsook de vulling. Serveer met wat bouillon en groentjes.

Tip

Met de restjes kun je een perfecte vol-au-vent maken. Bouillon is er voldoende, alleen het bladerdeegkoekje komt er extra bij. De rest van de vulling kan je ook in kort gestoofde koolbladeren rollen en garen in het kooknat van de kip.

In samenwerking met Jean-Marie Smets & Ambiance Culinair.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet