Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Geboortelijsten

wo 16 jan. - 7:32

Een geboortelijst is geen must, maar het is wel handig, zeker bij je eerste kindje.
geboorte

Een geboortelijst is geen must, maar het is wel handig, zeker bij je eerste kindje.

Waar en wanneer?

Babywinkels geven het advies om zo’n 3 maanden op voorhand je geboortelijst aan te maken, zodat alle bestellingen zeker tegen de geboorte geleverd zijn. Als je tijdens de grote vakantie of vlak erna zal bevallen, kan je zelfs best 4 maanden rekenen.

Als je een babywinkel kiest om je geboortelijst te leggen, kijk je best eens naar de voorwaarden, want die kunnen van winkel tot winkel verschillen. Dit zijn enkele punten waar je op kan letten:

  • is er een aankoopverplichting? En welke uitzonderingen zijn er?
  • kan je na het opmaken van de lijst nog artikelen schrappen of toevoegen?
  • welke extra's krijg je? Krijg je een aankoopbon bij het afsluiten van je lijst? Hoe wordt de waarde ervan berekend?
  • is er een (gratis) thuislevering mogelijk?
  • Hoe kunnen familie en vrienden een cadeau van je lijst kopen?
  • moet je een waarborg of voorschot betalen?
  • hoe kan je je lijst en de geschenken opvolgen?

Checklists

De meeste winkels hebben een 'checklist' waarop je je geboortelijst kan baseren. Die is vaak heel uitgebreid. Laat je daar niet door afschrikken.

Via de website van Kind & Gezin vind je een brochure over de (noodzakelijke) baby- en peuteruitzet. Je kan je hierop baseren. Vraag ook eens bij vrienden of familie wat zij onmisbaar vinden.

Sommige spullen die je op checklists ziet staan, zijn zelfs niet aan te raden voor echt kleine baby's, zoals een buikdrager en een kersenpitkussen.

Beperk je babybudget

je kan je natuurlijk laten meeslepen door die ellenlange checklists van de babywinkels en dan ben je snel een paar duizenden euro’s verder. Maar, met 1500 euro zou je in principe kunnen toekomen. Daarvoor heb je een (merkloos) bedje, een wiegje, een park, een babyfoon, een slaapzak, een kinderwagen met een draagmand, een baby-autostoel, een grotere autostoel, spulletjes voor de babyverzorging, en een relax.

Babykleertjes vind je evengoed en zelfs vaak goedkoper in een grootwarenhuis. Voor een starterspakket flessenvoeding reken je best op 100 euro. Of je kiest voor wegwerpluiers of herbruikbare luiers, maakt ook veel uit voor je budget. Herbruikbare luiers zijn op termijn goedkoper. Wegwerpluiers kosten een koppel gemiddeld 1300 euro over 2,5 jaar. Wasbare luiers kosten tussen 543 euro tot 860 euro inclusief de waskosten.

Je kan bovendien extra besparen op je uitgaven als je bij babyspullen leent of overkoopt van familie of vrienden. Je kan de checklists op de website van kind en gezin gebruiken om na te gaan of die artikelen nog veilig zijn. Zie daar bij huis-en-tuin kinderartikelen en bij kinderbedmateriaal.

Tegenwoordig kan je ook bijna ieder weekend naar een tweedehandsbeurs gaan. De Gezinsbond bijvoorbeeld organiseert er in de meeste steden minstens 2 per jaar, voor kledij én speelgoed.

Online babyshoppen

Heel wat ouders willen voor hun eerste kindje toch liever nieuw gerief. En zelfs dan kan je nog besparen. Want voor gloednieuwe spullen vind je soms echt koopjes op het internet.

Maar online babyhoppen heeft toch ook wat nadelen. Je krijgt als toekomstige ouders geen advies of begeleiding bij het aankopen van je babyspullen en je kan de kwaliteit van het materiaal moeilijker inschatten.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet