Geef hier dat ei!
di 9 jun. - 1:01
Wanneer u deze zomer een fris slaatje op een zomers terras wil toveren, kunt u maar beter ook de eitjes uit de koelkast halen om ze erin te verwerken. Eieren helpen namelijk om de antioxidanten van groenten beter te absorberen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
Slaatjes zijn tegenwoordig in alle soorten, vormen, gewichten en samenstellingen te vinden. Vooral in de zomermaanden worden ze naarstig naar binnen gespeeld. Niets mis mee, want de groenten bevatten namelijk heel wat carotenoïden. Dat zijn natuurlijke kleurstoffen die vaak fungeren als antioxidant en zo helpen om onder meer ontstekingen tegen te gaan.
Klinkt goed, maar het kan beter. Door eieren aan je slaatje toe te voegen, bijvoorbeeld. De lipiden (vetten) in eieren verbeteren namelijk de absorptie van de carotenoïden in de groenten, zo blijkt uit een nieuw onderzoek dat onlangs gepubliceerd werd in het American Journal of Clinical Nutrition en waar Scientias.nl over bericht.
Voedzaam
"De meeste mensen eten niet genoeg groenten en tegelijkertijd consumeren ze meer saladedressings die minder vet bevatten", zegt onderzoeker Jung Eun Kim. "Daarom is het goed om eieren te eten. Ze zijn voedzaam en bevatten belangrijke aminozuren, onverzadigde vetzuren en vitamine B. Ze helpen om de voedingswaarde van groenten te verhogen.”
Uit een test van de onderzoekers blijkt namelijk dat de opname van de carotenoïden 3,8 keer hoger is wanneer je bij een slaatje ook drie eieren eet.
Roerei
Het is wel belangrijk om zowel het eigeel als het eiwit te gebruiken. Een roerei is bovendien de beste optie, aangezien het ei in dat geval gemengd wordt met de groenten.