Heerlijke biscuit van toen
vr 2 sep. - 6:07
Niets zo lekker als de keuken van ons (groot)moeder. Ze verzamelen en in een boek gieten is dan ook een 'lekker' idee...
Onze rijke Belgische volkskeuken mag niet verloren gaan, dat moeten de animatieteams van Foyer de Lork gedacht hebben en dus gingen ze op receptenstrooptocht bij de bewoners van hun woonzorgcentra en serviceflats.
Persoonlijke sterrenrecepten van de bewoners werden gedeeld en ze deelden meteen ook de warme herinneringen die ze erbij koesteren. Daar is nu een boek van gemaakt : 'Kost van Toen'. Een boek vol nostalgisch lekkers zoals: bommakoek, appelbeignets, perenbotermelk, hutsepot, paling in ’t groen, zusterwafels, erwtensoep, witloofsoep met mosterdroom, aardappelen in ajuinsaus… Gerechten om het water van in de mond te krijgen, recht uit de keuken van toen.
Lucienne Levens is een gelukkige bewoner op de seniorencampus De Ravestein in Boortmeerbeek. Ze is 95 jaar en haar ultieme recept van vroeger, staat ook in het boek. Cathérine is haar gaan opzoeken in Boortmeerbeek. Lucienne was - samen met haar moeder- de kok in huis, maar als er biscuit werd gemaakt: dan kwam haar man achter het fornuis staan.
BISCUIT
INGREDIENTEN
BEREIDING
- Scheid de eierdooiers van het eiwit.
- Meng de 6 eierdooiers zorgvuldig onder voortdurend kloppen (met een vork) met ongeveer 120 g griessuiker tot een lichtgekleurde massa.
- Voeg onder voortdurend kloppen in kleine hoeveelheden het maismeel en het aardappelmeel toe. Klop het eiwit met de mixer op tot een luchtige, stevige massa. Voeg tegen het einde de resterende griessuiker toe; het eiwit is klaar als het niet meteen uit de omgekeerde pot schuift. Schep het opgeklopte eiwit in een grotere kom en voeg, kloppend met de mixer, in kleine porties het mengsel van eierdooiers, griessuiker en bloem toe. Gedurende enkele minuten goed mixen.
- Maak ondertussen de bakvorm klaar: smeer hem in met gesmolten margarine en bestuif de bodem en de randen met bloem (om het biscuit na het bakken gemakkelijk uit de bakvorm te kunnen halen).
- Giet bij het mengsel het pakje bakpoeder en meng goed.
- Giet het inmiddels vrij lopende mengsel in de bakvorm en schuif deze in de op 180 °C voorverwarmde heteluchtoven.
- Controleer na drie kwartier of het biscuit gaar is door er even in te prikken met een priem: blijft er aan de priem niets meer achter van het deeg, dan is het biscuit gaar.
- Neem de bakvorm met het bereide biscuit uit de oven. Maak de zijkanten los en keer de bakvorm om op een rooster, waar het biscuit kan afkoelen. Dek zorgvuldig af met een doek. Versier het biscuit met room, chocolade en fruit van het seizoen.