3 tips om jouw kerstster mooi te houden

dinsdag 23 november 2021 - 17:18
foto van kerstster voor raam
Foto: Getty images
Ho ho ho! Het aftellen is begonnen, het is bijna Kerstmis. Naast de typische kerstboom wordt ook vaak de kerstster rond deze periode in huis gehaald.

De kerstster dankt haar naam aan de opvallende schutbladen die in de vorm van een ster rond de kleine, groenwitte bloemetjes binnenin zitten. In tegenstelling tot wat vele mensen denken is de kerstster geen wegwerpplant, je hoeft hem dus niet in januari bij het groenafval te gooien. Met deze tips kan je hem nog maanden na Kerstmis bewaren!

Water 

Vergeet je vaak je planten water te geven? Dan is de kerstster je beste vriend! Deze plant heeft maar weinig water nodig. Wanneer de plant te veel water krijgt, zullen de bladeren uitvallen.

Denk eraan om ook eens in je pot te kijken, een laagje water in je pot is geen goed idee voor deze plant. De meest ideale manier is om de wortels één keer per week onder te dompelen in lauw water en de wortels daarna even laten uitdruppelen voor je de plant terug in de pot zet.

Temperatuur 

De kerstster is temperatuurgevoelig, een ideale temperatuur is tussen 15 à 22 graden Celsius. Wanneer de temperatuur te laag is of de plant blootgesteld wordt aan te warme lucht, dan kan ze haar bladeren verliezen. 

Zet de plant ook niet te dicht bij een radiator of kachel want van droge lucht wordt de kerstster ook niet blij. Ook de tocht van een deuropening is niet gezond voor de kerstster. 

Licht 

Je zet de plant het best op een plek met indirect zonlicht. Een plekje in de buurt van een raam is perfect.


Zo hou je je kerstster bij tot volgend jaar 

Wanneer je zin hebt om creatief aan de slag te gaan, dan kan je je kerstster bijhouden tot volgend jaar. Na de bloei vallen de schutbladen van de plant. Eenmaal de bladeren afvallen komt de plant in een vegetatieve rust.
Je kan de kerstster opnieuw doen bloeien door een bepaald proces te volgen: om de plant in bloei te krijgen, heeft hij een "kortedagbehandeling" nodig. De plant moet minstens 40 dagen in een ruimte geplaatst worden waar het ongeveer 12 à 14 uur donker is en 10 uur per dag licht. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!