Blauwe zwaailichten in de achteruitkijkspiegel? Geen paniek!

dinsdag 12 oktober 2021 - 14:29
Heel wat weggebruikers slaan in paniek wanneer er achter hen een ambulance, brandweerwagen of eender welk prioritair voertuig opduikt. Laat je als chauffeur niet uit je lood slaan, hoewel het belangrijk is correct te reageren.

Concrete tips

  1. In een stilstaande file op de autosnelweg maak je best plaats tussen de twee meest links gelegen rijstroken. Prioritaire voertuigen rijden liever niet over de onveilige pechstrook.
  2. Op een rotonde? Blijf zelf op de rotonde rijden tot het prioritair voertuig is afgeslagen, ook al moet je daardoor je afslag voorbij rijden.
  3. Kijk goed naar de verkeerssituatie wanneer een prioritair voertuig je nadert bij een kruispunt waar auto’s stilstaan, door een rood licht rijdt of een stopbord negeert. Wijk in dezelfde richting uit als de andere voertuigen, zo geef je het prioritair voertuig voldoende ruimte. Let wel: zelf zomaar door het rode licht rijden blijft verboden.
  4. Als een prioritair voertuig je wilt inhalen op een helling of in een bocht, blijf dan verder rijden aan de maximaal toegelaten snelheid. Maak pas plaats voor het prioritair voertuig als je veilig kunt uitwijken op een parkeerstrook of verharde berm. Vergeet zeker niet je richtingaanwijzer te gebruiken!
  5. Stop om het prioritair voertuig door te laten, ook al heb je voorrang. Wacht als fietser en voetganger geduldig af en steek zeker niet nog snel over.

Prioritaire voertuigen?

Prioritaire voertuigen behoren niet enkel toe tot de politie, brandweer of ambulancediensten. Ook gasmaatschappijen bijvoorbeeld hebben prioritaire voertuigen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!