Met deze 5 tips is je Facebookprofiel beter beschermd

woensdag 21 oktober 2020 - 08:30
Aha!
We delen steeds meer van ons persoonlijk leven op sociale media. Dat is leuk, maar er zit ook een gevaarlijke kant aan. Want hoe meer gegevens er van jou online terug te vinden zijn, hoe gemakkelijker het is voor oplichters om je in de val te lokken. Met deze tips houd je het veilig.

Maak gebruik van tweestapsverificatie

Het idee bij tweestapsverificatie is dat er niet één, maar twee factoren gevraagd worden om je als gebruiker te identificeren. Concreet: naast je wachtwoord wordt er ook een code via een sms-bericht naar je GSM gestuurd, of er wordt gevraagd naar je digitale vingerafdruk of gezichtsherkenning.

Sinds enige tijd kan je tweestapsverificatie ook instellen voor Facebook. Dat kan op twee manieren: met een SMS-code of via apps als Google Authenticator of Duo Security. Door tweestapsverificatie in te stellen is je Facebook-account extra beveiligd. Je kan meer informatie vinden op de speciale helppagina van Facebook. 

Controleer je privacy instellingen

Je kunt je privacyinstellingen altijd zelf bekijken en ook aanpassen.

  1. Klik rechtsboven in Facebook op .
  2. Selecteer Instellingen en privacy > Instellingen.
  3. Klik op Privacy in de linkerkolom.

Als je het menu van de privacy instellingen opent, dan zie je heel wat dingen die je kan aanpassen. Sowieso is het een goed idee om dat allemaal eens rustig te bekijken. Maar check zeker welke persoonlijke gegevens je openbaar zet en wie de berichten die je post kan zien. 

Controleer welke persoonlijke informatie je deelt

Als je klikt op 'je profiel beheren', kan je zien welke persoonlijke informatie Facebook standaard toont als mensen je profiel open klikken. Het zijn de gegevens die je hebt ingevuld over je woonplaats, je werk, je leeftijd, enzovoort.

Als je op het vakje met de drie bolletjes klikt, kan je de inhoud aanpassen. Als je op het vakje links daarvan klikt, kan je zien wie welke informatie kan zien. Het icoontje van de wereldbol betekent dat iedereen je gegevens kan zien, twee mannetjes betekent dat alleen je vrienden dat zien en het hangslot betekent dat jij de enige bent die de gegevens ziet. Je kan per item kiezen. Je wilt bijvoorbeeld je e-mailadres liever voor jezelf houden, terwijl iedereen wel mag weten wie je werkgever is.

Controleer wie je berichten en foto's kan zien

Standaard stelt Facebook je profiel zodanig in dat alles wat je deelt, openbaar is. Dat betekent dat iedereen alles kan zien wat je post. Dat is logisch omdat het de filosofie is van een platform als Facebook om gebruikers met elkaar te verbinden. 

In het vak 'jouw activiteiten' zie je wie de berichten en foto's die je deelt kan zien. Je kan je profiel zodanig instellen dat alleen je Facebookvrienden dat zien. Enkel mensen van wie jij een vriendschapsverzoek aanvaardt, zien de foto's en de berichten die je op je tijdlijn deelt.

Bij 'jouw activiteiten' kan je ook je activiteitlogboek zien. Dat is het chronologisch overzicht van alles wat je doet op Facebook. In detail kan je bekijken voor wie je berichten, likes, etc. zichtbaar zijn. Je kan hier bijvoorbeeld kiezen om een foto waarin je getagd bent helemaal te verbergen op je profiel. Let wel, de foto blijft wel online staan, hij zal alleen niet op jouw profiel getoond worden.

Bekijk hoe anderen jouw profiel zien

Een extra check kan je doen door je in iemand anders z'n schoenen te zetten! Via 'weergeven als' kan je nagaan hoe je vrienden, maar ook personen die je niet als vriend hebt toegevoegd, jouw profiel zien. Dat is handig omdat je op die manier kan checken of je privacy-instellingen wel zo staan ingesteld zoals je denkt. 

Je doet dit via je eigen profielpagina. Rechts boven zie je een oogje. Als je daarop klikt, kom je op de 'weergeven als' pagina. Daar kan je namen van mensen ingeven en zo kan je controleren wie wat kan zien. Geef eens een naam in van een niet-vriend en een vriend en dan zie je of er een verschil is.

Wat met Instagram? 

Ook op Instagram kan je je privacy-instellingen gaan verbeteren. 

  • Eerst en vooral: zet je account op privé. Zo voorkom je dat alles wat je deelt, openbaar verschijnt en dat het dus zichtbaar is voor iedereen. Zet je account op privé via Opties > Privé-account.
     
  • Schakel tweestapsverificatie in. Ook Instagram biedt gebruikers de mogelijkheid aan om tweestapsverificatie in te schakelen. Ga naar: Opties > Tweestapsverificatie om het in te schakelen.
  • Pas de informatie in je profiel aan. Als je een openbaar profiel hebt, let er dan op wat je in je profiel informatie deelt. Iedereen kan dit meelezen. 

  • Maak automatisch taggen onmogelijk. Zorg ervoor dat je altijd eerst toestemming moet geven voordat iemand je in een foto tagt. Ga hiervoor naar je account > taggen om dit aan te passen. Kies hier voor de optie 'handmatig'. 

  • Let op bij het delen van je locatie. Als je een bericht plaatst kun je ook meteen je locatie delen bij de foto. Als je dat doet, zien mensen dus ook waar je bent als je een foto deelt. 

  • Deel privéfoto’s niet met iedereen. Je kan foto's ook delen via de privé-berichtenfunctie of direct message (DM). Zo zorg je ervaar dat niet iedereen je foto's kan zien.

  • Kijk ook naar je Stories. Je kan ook controleren wie wat kan zien als je een story of een verhaal deelt. Om aanpassingen te doen, ga je naar Opties > verhaalinstellingen. Je kan bijvoorbeeld kiezen wie er op je berichten kan reageren. 

  • Reacties blokkeren. Je kunt ook beperken wie er op je foto's kan reageren. Ga naar Opties > Instellingen > Reacties.

  • Gebruik van hashtags: let ermee op. Instagram heeft een lijst met verboden hashtags. Als je niet wil dat jouw foto’s in een stroom met ongewenste inhoud terecht komt, dan kan je maar beter op voorhand een hashtag controleren vooraleer je die toevoegt aan je post. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!