Veilig in het verkeer met de tweesecondenregel

maandag 11 oktober 2021 - 11:36
Aha!
Onvoldoende afstand houden is één van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen met vaak monsterfiles als gevolg. Je bewaart dus het best een veiligheidsafstand. Om deze te berekenen bestaat er een simpele basisregel: de tweesecondenregel.

De tweesecondenregel is een ‘officieuze regel’ en pas je zo toe:

  • neem een herkenningspunt aan de kant van de weg ( bv. een brug of verlichtingspaal)
  • tel twee seconden (“eenentwintig, tweeëntwintig,..”) vanaf het moment waarop je voorligger dat punt voorbijrijdt.
  • kom je zelf binnen die twee seconden voorbij dat punt, dan rij je te dicht.

Op een nat wegdek tel je drie seconden (en liever zelfs nog iets méér want bij een nat of glad wegdek wordt je remweg een heel stuk langer). Voor voertuigen die zwaarder zijn dan 7.5 ton, in hoofdzaak vrachtwagens dus, legt de wegcode overigens wél een minimale volgafstand op: 50 meter.

Welke afstand?

Je kan de secondenregel ook uitdrukken met behulp van de afstand die je het beste tot je voorligger behoudt. Deze eenvoudige regel helpt je om de veiligheidsafstand te berekenen: deel de snelheid waarmee je rijdt door twee:

  • 80 km/uur veilige afstand (80 : 2 =) 40 meter
  • 100 km/uur veilige afstand (100 : 2 =) 50 meter
  • 120 km/uur veilige afstand (120 : 2 =) 60 meter

Hou er wel rekening mee dat dit eigenlijk minimale afstanden (of tijden) zijn. Het mag dus best een beetje méér zijn. Sommige specialisten raden zelfs aan om de snelheid waarmee je rijdt, niet te delen door twee maar gewoon één op één te berekenen. Maar in het algemeen mag je zeggen dat hoe hoger je snelheid is, des te groter de afstand is die je best aanhoudt. Rij je in omstandigheden die je zicht beperken – je rijdt bijvoorbeeld achter een vrachtwagen of bestelwagen – of die voor een langere remweg kunnen zorgen – zoals mist of regen – hou dan sowieso een afstand die de helft of tweemaal zo groot is dan de minimumafstand.

Bumperkleven

Bumperkleven (een voorligger van zeer dichtbij volgen) is een vorm van agressief verkeersgedrag en op agressieve verkeersovertredingen staan in ons land zware straffen. Krijg je te maken met een bumperklever, blijf dan rustig. Ga naar de rijstrook rechts van je, als dat mogelijk is. Rij je al op de rechterrijstrook, neem dan geleidelijk aan gas terug. Ga nooit bruusk remmen. Meestal zal de bumperklever je inhalen. Raak je de bumperklever niet kwijt, ga dan zélf op een grotere afstand van je voorligger rijden. Zo vermijd je dat je flink in de remmen moet als er een file of obstakel opduikt.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!