Wat mag je doen aan woekerende planten bij je buren?

dinsdag 9 juni 2020 - 17:59
Je werkt vaak in de tuin en plant graag heel wat verschillende planten en bomen? Leuk! Al hou je het best ook wat rekening met je buren. Je wilt immers niet dat jouw mooie esdoorn het onderwerp van een ruzie wordt.

Overlast

In principe mag je in je tuin planten wat je zelf wil, zolang er geen overlast ontstaat bij de buren.

Wettelijke minimumafstand 

Er bestaat een veldwetboek. In dat 'veldwetboek' staat dat bomen met een hoge stam op 2 meter van de scheiding moeten staan. Lage stammen en hagen op 50 centimer. De afstand wordt correct berekend vanaf de kern van de boom tot aan de scheidingslijn tussen jullie twee gronden. 

Fruitbomen zijn speciaal. Zij mogen als 'leibomen' aan elke kant van de muur tussen twee erven, geplant worden zonder een minimumafstand. Toch is het ook voor fruitbomen wel slim om voldoende afstand van de scheiding te nemen.

Wortels en fruit

Fruit dat aan overhangende takken van de bomen van je buur hangt, mag je er niet afplukken. Als dat fruit op je grond valt, mag je het wel houden. Je mag het afgevallen fruit of de bladeren niet terug bij je buurman droppen.

De wortels van woekerende bamboeplanten die in jouw tuin groeien mag je verwijderen.

Snoeien? 

Je mag dan weer niet zelf overhangende takken snoeien of struiken tegen een blinde muur van de buren planten.

Communicatie

Ontstaat er wel overlast en komt er ruzie van, dan kan een vrederechter een verzoeningsprocedure opstarten. Maar een goede communicatie kan natuurlijk al veel verhelpen!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!