Facebookprofiel na sterfgeval: wat gebeurt er met verschillende sociale media na een overlijden?

maandag 19 oktober 2020 - 08:00
Aha!
Een Facebook- of Twitterprofiel houdt niet op met bestaan wanneer de persoon achter het profiel sterft. Wat gebeurt er met jouw profiel of dat van een dierbare na overlijden? We lijsten de verschillende mogelijkheden van enkele sociale media kanalen op.

Facebook

Facebook is het enige platform waar je op voorhand kan kiezen wat er met jouw account moet gebeuren wanneer je dood gaat. Je kan kiezen om je account te laten verwijderen of je kan iemand aanduiden die beheerder wordt van jouw herdenkingspagina. Ga naar 'instellingen' > 'algemeen' > 'instellingen voor accounts met herdenkingsstatus' om jouw voorkeur door te geven.

Heeft een dierbare op voorhand geen voorkeur doorgegeven aan Facebook, dan kan jij met hen contact opnemen om de twee opties te bekijken. Houd er rekening mee dat Facebook altijd een bewijs van overlijden zal opvragen.

Je account laten verwijderen is natuurlijk duidelijk: wanneer Facebook het bericht krijgt dat jij gestorven bent, verdwijnt jouw profiel en alle inhoud van het internet. Maar je kan er dus ook voor kiezen om je profiel te laten bestaan zoals het op dat moment is.

Herdenkingspagina

Als beheerder van een herdenkingspagina krijg je niet gewoon de logingegevens van de overledene. Je beheert die pagina vanuit je eigen account. Je zal bijvoorbeeld wel de omslagfoto kunnen aanpassen en vriendschapsverzoeken kunnen accepteren. Maar je kan niet in de berichtjes van de gestorven persoon gaan neuzen of vrienden verwijderen van dat profiel.

Wie je beheerder maakt, dat kies je natuurlijk helemaal zelf. Dat kan eender wie zijn, zolang hij of zij maar een Facebook account heeft. Facebook laat die persoon weten dat hij of zij beheerder zal worden van jouw account wanneer je komt te overlijden. Je geeft dus best op voorhand even een seintje aan die persoon om te vermijden dat je partner of beste vriendin zich een hoedje verschiet.

Wanneer familie of vrienden aan Facebook laten weten dat jij overleden bent, kan je profiel omgezet worden naar een herdenkingspagina. Die ziet er identiek hetzelfde uit als jouw profiel. Al je info, foto’s en posts blijven bewaard. Mensen kunnen ook, als de beheerder van jouw pagina dat toelaat tenminste, berichtjes en herinneringen delen op jouw profiel. Maar je profiel zal bijvoorbeeld niet meer verschijnen in advertenties en je vrienden krijgen ook geen melding van jouw verjaardag. Voor je naam zal ook ‘Ter nagedachtenis van’ verschijnen.

Instagram

Instagram volgt ongeveer dezelfde procedure als Facebook. Je kan van je Instagramprofiel ook een herdenkingspagina laten maken. Al je foto’s blijven dan bewaard, maar je profiel zal bijvoorbeeld niet meer aanbevolen worden aan andere gebruikers.

Het grote verschil is dat er niemand beheerder wordt van je profiel. Dat wordt vergrendeld waardoor niemand kan inloggen onder jouw naam. Je kan op Instagram ook niet op voorhand aangeven wat er met jouw profiel moet gebeuren wanneer je sterft. Na je dood moet er iemand contact opnemen met Instagram en hen de nodige bewijzen van jouw overlijden bezorgen. Die persoon kiest dan of je profiel omgezet wordt naar een herdenkingspagina of gewoon verwijderd wordt.

Twitter & Pinterest

Bij hen gelden dezelfde regels. Als jij kan aantonen dat een geliefde overleden is, kan zijn of haar account verwijderd worden. Het profiel omzetten naar een herdenkingspagina gaat op Twitter en Pinterest niet. 

Andere sociale media

Neem contact op met de site in kwestie en bezorg hen de nodige bewijzen om aan te tonen dat één van hun gebruikers overleden is. Vraag naar de mogelijkheden: het account verwijderen, bewaren, ...

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!