Weg met vervelende vlekken

donderdag 23 december 2021 - 13:20
Wijn gesmost op je tafelkleed? Make-up op je servet? Zo geraak je er van af!

Basis regel

Probeer zo snel mogelijk te handelen! Hoe sneller je vlek in de wasmachine kan, hoe beter! Zo krijgt de vlek geen tijd om diep in je favoriete jurk of je nieuw tafelkleed te dringen. Als het over een vlek op een delicate ondergrond gaat, overweeg je best wat professionele hulp.

Rode wijn

Probeer de vlek zo snel mogelijk droog te deppen. Dep de plek daarna proper met lauw of warm water. Nog beter is de vlek schoonmaken met spuitwater! Leg een stukje oude krant onder de vlek en bestrooi 'm rijkelijk met zout. Laat het goedje inwerken totdat je kledingstuk of tafelkleed in de wasmachine kan.

Kaarsvet

Verwijder kaarsvet door er keukenpapier op (en eventueel onder) te leggen. Strijk er vervolgens met een warm strijkijzer (niet stomen!) over. Je kan de vlek ook invriezen en het kaarsvet zo doen afbrokkelen. Was het kledingstuk of tafelkleed vervolgens zoals gewoonlijk.

Vet

Vetvlekken kan je oplossen met afwasmiddel, maar check steeds of dit geen kwaad kan voor de stof of ondergrond waar de vlek zich op bevindt. Je kan ook absorberende substanties (bijvoorbeeld talkpoeder) op de vetvlekken strooien.

Foundation

Probeer zo veel mogelijk foundation te verwijderen met een droge doek. Wrijf de vlek daarna in met afwasmiddel, shampoo of scheerschuim en steek alles in de wasmachine. Herhaal dit proces indien nodig.

Lipstick

Wrijf de vlek in met afwasmiddel of haarlak. Dit zorgt ervoor dat de vlek niet dieper in je kleren kan dringen. Steek het in je wasmachine en was zoals gewoonlijk.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!