Zo verwijder je ongewenste kattenurine

vrijdag 14 februari 2020 - 17:08
Een "ongelukje" komt ook voor bij je favoriete huisdier. Maar urine van katten en honden kan een hardnekkige geur achterlaten. Zo ga je best te werk!

Deppen maar!

urine 5

Probeer zo veel mogelijk van de urine op te deppen met keukenpapier of een oude handdoek. Je dept best in plaats van te wrijven, zo vermijd je dat de urine dieper in het oppervlakte dringt. Als je kat/hond zijn/haar plasje op een zacht oppervlak (vast tapijt, mat, kussen, zetel, ...) gedaan heeft, kan je de plek daarna bedekken met wat kattenbakkorrels. Die korrels zijn gemaakt om vloeistoffen te absorberen en kunnen de laatste restjes urine verwijderen. Op een harde ondergrond (tegels, beton, ...) heeft dit weinig effect, maar je kan het altijd eens proberen.

Enzymen: de vechters

Enzywatte? Ga op zoek naar een schoonmaakproduct op basis van biologische enzymen. Deze enzymen breken de bestanddelen van de urine helemaal af zodat alle geurtjes geëlimineerd worden. Gebruik dit type schoonmaakmiddel eerst. Als je je regulier schoonmaakmiddel eerst gebruikt, kunnen de enzymen hun werk niet doen. Lees steeds grondig de bijgevoegde instructies wanneer je speciale schoonmaakproducten gebruikt!  Vermijd schoonmaakmiddelen met ammoniak in: deze geur kan katten/honden aansporen om méér binnen te plassen!

Azijn is fijn

Meng één deel water met één deel azijn in een spuitbus. Azijn is het perfecte middel om bacteriën te doden. Besproei de plek rijkelijk en laat even inwerken. Wrijf de azijn daarna goed in het oppervlak met een stevige borstel. Let op: azijn is niet geschikt voor alle types ondergrond! Marmer en sommige soorten steen kunnen hierdoor beschadigd geraken. Ook te harde borstels kunnen sommige vloeren en ondergronden beschadigen.

Haal je EHBO-kit even boven

Bedek de plek met wat natriumbicarbonaat of zuiveringszout. Meng 180ml zuurstofwater (ja, hetgeen je gebruikt om een wonde die heel erg vuil is schoon te maken) met een lepeltje afwasmiddel in een spuitbus. Spray het mengsel over het zuiveringszout en laat het even inwerken. Test dit eerst even op een kleine oppervlakte om te vermijden dat je de ondergrond beschadigt! Zuig het zuiveringszout nadien op met je stofzuiger.

Bijna klaar

Maak de plek nu nog schoon zoals je altijd zou doen, met je regulier schoonmaakmiddel. Hopelijk is alle urine weg en blijven er geen vervelende geurtjes meer rondhangen!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!