Antwerpse chef Seppe Nobels: "Ik zou graag gratis kraanwater aanbieden in Graanmarkt 13"

donderdag 23 januari 2020 - 08:02
Dennis van den Buijs
De Waalse regering wil restaurants verplichten om klanten gratis kraanwater aan te bieden. Ze doet dat uit ecologische overwegingen. Vlaanderen laat restaurantuitbaters voorlopig de vrije keuze. Radio 2 Antwerpen polste naar de mening van de bekende chef Seppe Nobels van restaurant 'Graanmarkt 13'.

Op elke Waalse openbare plek en dus ook op restaurant moet er gratis kraanwater zijn. Met deze groene maatregel wil de Waalse regering nodeloos transport van flessen bronwater vermijden. Vlaanderen wil niet weten van zo'n verplichting en laat restauranthouders de vrije keuze. "Het is een thema waar wij ook elk jaar mee worstelen", zegt chef Seppe Nobels van restaurant 'Graanmarkt 13'. "Ik zou zelf heel graag gratis kraanwater serveren maar dan moeten we alles herdenken." Nobels verwijst daarmee naar de hoge personeelskosten en de link met de waterprijs. "Bij ons kost een liter water zo'n 7 euro. Als je daar over nadenkt, is dat gigantisch veel geld. Ik vind dat zelf ook. Maar voor ons brood, het zelfgemaakte koekje bij de koffie en de hapjes rekenen we dan weer niets aan. Die zijn dus "gratis" en dat is eigenlijk onlogisch."

Het is onlogisch dat we veel geld vragen voor water en niets voor onze zelfgemaakte hapjes of brood

Seppe Nobels, chef 'Graanmarkt 13'

Bottelen bij de bron

Concrete plannen voor een prijsaanpassing bij 'Graanmarkt 13' zijn nog niet voor morgen. "We willen vooruitstrevend blijven dus gaan er zeker over nadenken. Iedereen is bezig met de problematiek rond milieu en klimaat. Mijn kinderen nemen een zelfgevulde drinkbus met kraanwater mee naar school. Ook de horeca kan niet achterblijven." Wie vandaag bij 'Graanmarkt 13' een fles water bestelt, draagt trouwens al zijn steentje bij. "Het zou te gek zijn om flessen Perrier of San Pellegrino van duizenden kilometers ver te laten komen. Daarom werken we samen met Marie-Stella-Maris dat de dichtstbijzijnde bron zoekt om water voor ons restaurant te bottelen. Per bestelde liter in 'Graanmarkt 13' gaat er via een stichting ook een liter drinkbaar water naar een ontwikkelingsland."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!