Antwerpse klimaatjongere Warre Germis: "Anuna op containerschip? Ze moet compenseren en bomen planten"

vrijdag 10 januari 2020 - 08:01
Dennis van den Buijs
Klimaatjongeren in Antwerpen
Exact één jaar geleden kwamen de spijbelende jongeren voor het eerst op straat om aandacht te vragen voor het klimaat. Antwerpenaar Warre Germis (19) was er van in het begin bij en is medestichter van Youth for Climate in België. "We hebben de klimaatproblematiek op de agenda gezet", zegt hij in 'Start je Dag'. Al heeft Germis ook kritiek op de bootreis van Anuna De Wever naar Zuid-Amerika.
Warre Germis over één jaar klimaatmarsen op Radio 2 Antwerpen
Herbeluister het gesprek hier

"Ik heb zeker het gevoel dat wij iets veranderd hebben met onze klimaatmarsen", zegt Warre Germis (19) op Radio 2 Antwerpen. Ook hij was aanwezig op de allereerste manifestatie van spijbelende jongeren in Brussel exact een jaar geleden. "De jongeren voor het klimaat zaten in alle jaaroverzichten en we hebben de problematiek bovenaan de agenda geplaatst." Toch hadden de jongeren van Youth for Climate kritiek op de volgens hen te weinig ambitieuze klimaatdoelen van de nieuwe regeringen. "Ik geef toe dat de verkiezingsuitslag voor mij een grote verassing was. De meerderheid van de Vlamingen denkt toch nog anders dan wij jongeren. Het blijft dus onze taak om het klimaat op de agenda te zetten en de druk op te voeren. Tegenwoordig komen we we niet meer elke week maar maandelijks op straat. De volgende keer is op vrijdag 7 februari."

Anuna op een containerschip?

Voor Warre zelf is er het afgelopen jaar veel veranderd. "Ik behaalde mijn secundair diploma ondanks dat spijbelen", lacht hij. "En ik studeer nu sociaal-economische wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Op persoonlijk vlak blijf ik me engageren als veganist met een zero waste levensstijl." Hoe kijkt Germis dan naar Anuna De Wever die met een containerschip van Zuid Amerika-naar Europa reist? Zou hij dat ook doen? "Ik weet het niet zo goed", zegt hij in 'Start Je Dag'. "Ik vind dat ons engagement sociaal moet blijven. Daarom had ik al moeite met Anuna's heenreis met een zeilboot. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Ik weet niet welke opties ze allemaal had voor de terugreis maar ik zou dat sowieso compenseren. Je kan je uitstoot vergoeden of neutraal maken door bomen aan te planten. Ongeacht of het nu gaat om een reis met een containerschip of een vliegtuig", besluit Warre Germis.

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!