Eerste laagje sneeuw in de Kempen. VRT-weerman Bram:"Geen echte sneeuw maar luchtvervuiling"

woensdag 22 januari 2020 - 08:01
Sneeuw
Radio 2
In Mol en omstreken zijn verschillende straten bedekt met een wit laagje sneeuw. Althans, het lijkt op sneeuw. Volgens VRT-weerman Bram Verbruggen is het geen loepzuivere sneeuw maar een vorm van luchtvervuiling. Zijn collega Frank Deboosere gebruikt de termen "industriesneeuw" en "motsneeuw".

"We hebben al een aantal dagen een hogeluchtdrukgebied boven ons hoofd hangen", zegt weerman Bram Verbruggen in 'Start Je Dag'. "Dat betekent dat de lucht naar beneden wordt geduwd en er is weinig wind. Stofdeeltjes hangen al dagen in de lucht. Het is bijvoorbeeld niet gezond om te sporten. Als er nu motregen valt, kunnen er ijskristallen ontstaan rond de stofdeeltjes en dat maakt dat het lijkt op sneeuw. Het is eigenlijke vuile sneeuw", verklaart Bram.. 

Industriesneeuw

Collega-weerman Frank Deboosere treedt Bram bij en spreekt van "industriesneeuw" én "motsneeuw" (afkomstig van de mist die uitkristalliseert). "Voor wind is het wachten op zondag en volgende week", zegt Deboosere. Dan zouden de stofdeeltjes zich kunnen verplaatsen. 

Foto?

Heb je zelf een foto van de eerste sneeuw in je straat? Stuur ze ons via de Radio 2-app klik op de knop 'Reageer' en gebruik de hashtag #Antwerpen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!