Huisartsen zien veel zieke kinderen met luchtweginfecties

maandag 16 december 2019 - 12:52
Dennis van den Buijs
Ziek kind
Getty Images
De laatste dagen is het erg druk bij de dokter. Huisartsenvereniging Domus Medica merkt een stijging van zieke kleine kinderen met luchtweginfecties. "Ik behandel het ene zieke kind na het andere. Zij zijn elk jaar het eerste slachtoffer van de virussen die in het najaar de ronde doen", vertelt dokter Dirk Avonts in 'Start Je Dag' op Radio 2 Antwerpen.

"Ik zat zaterdag in de huisartsenwachtpost en zag het ene zieke kind na het andere", zegt huisarts Dirk Avonts van huisartsenvereniging 'Domus Medica' op Radio 2 Antwerpen. "Vaak zijn verschillende kinderen binnen hetzelfde gezin ziek. Dat wijst op zeer besmettelijke virussen die de ronde doen. Ze hebben last van hoge koorts en infecties aan de bovenste luchtwegen. Denk dan aan RSV of het Rhinovirus", aldus dokter Avonts.  "Kinderen zijn sowieso veel kwetsbaarder dan volwassenen. Ze hebben nog niet alle antistoffen tegen de virussen die de ronde doen. Kleine kindjes zijn ook langer besmettelijk. Dat begint twee tot drie dagen voor de uitbraak van de ziekte en kan duren tot een paar dagen na de genezing", verduidelijkt dokter Avonts.

Papa en mama ziek?

De eerste ziektegolf van het najaar treft nu vooral de kleinste kinderen. Zullen de volwassenen over een paar weken volgen? "Zo'n vaart zal het met die luchtweginfecties niet lopen gezien de opgebouwde antistoffen. De echte uitval bij volwassenen verwachten we pas na nieuwjaar met de komst van de griep", vertelt dokter Avonts. "Natuurlijk is het niet uitgesloten dat je als volwassen man of vrouw nu ook besmet geraakt. In dat geval zal de ziekte heviger zijn dan bij kinderen. Die kunnen beter tegen zulke infecties."

Wanneer naar de dokter?

"Wanneer je het beste naar de dokter gaat met je kind hangt af van enkele factoren zoals de leeftijd van het kind", zegt An Bael, voorzitter van de  Vlaamse Vereniging Kindergeneeskunde (VVK). "Ons advies is: ga met een kind onder de 6 maand met koorts altijd naar de huisarts of kinderarts, behalve na een vaccinatie, waar men heeft gemeld dat koorts kan voorkomen. Bij een kind ouder dan 6 maand die geen erg zieke indruk geeft, kan gewacht worden tot 72 uur na de eerst signalen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!