LEIF-arts Patrick Wyffels over euthanasieproces: "Vrijspraak is een opluchting maar artsen blijven bang"

vrijdag 31 januari 2020 - 08:29
Dennis van den Buijs
Patrick Wyffels
foto: VRT
Op het euthanasieproces in Gent zijn alle drie de artsen vrijgesproken. Ze stonden terecht voor gifmoord omdat ze in 2010 betrokken waren bij de euthanasie van Tine Nys. "Dit is een grote opluchting voor alle artsen die bezig zijn met euthanasie", zegt LEIF-arts Patrick Wyffels uit Halle-Zoersel op Radio 2 Antwerpen.

"Veel collega's hebben dit proces van dichtbij en met veel spanning gevolgd", zegt LEIF-arts Patrick Wyffels in "Start je dag". LEIF-artsen begeleiden en adviseren mensen met vragen rond euthanasie, het levenseinde en palliatieve zorgen. "Ik ben opgelucht met de vrijspraak voor de drie artsen maar blijf bezorgd voor de familie. Hun rouwproces is er niet op verbeterd", zegt Wyffels. "Al vraag ik me af hoe het nu verder moet. Ik ben positief gestemd maar niet euforisch na de vrijspraak. Ik denk dat dit proces grote wonden heeft geslagen. Veel artsen die bezig zijn met euthanasie zijn bang geworden."

Angst bij artsen én patiënten

Die angst in de medische wereld is volgens Wyffels heel concreet. "Ik heb rondgebeld bij onze LEIF-punten en weet dat 7 artsen zich terugtrekken uit een lopende euthanasieprocedure. Langs de andere kant krijgen we door dit proces net meer vragen van patiënten. Vannacht nog mailde een collega me over een ongeziene drukte. Het lijkt alsof ook patiënten door dit proces schrik hebben gekregen dat hun vraag naar euthanasie niet meer beantwoord kan worden." Wyffels vreest dat de gevolgen nog wel even kunnen duren. "Als meer huisartsen zich terugtrekken komen euthanasievragen nog vaker bij ons LEIF-artsen terecht. Wij zijn een aanspreekpunt maar het is niet onze taak om die hele procedure en de eindverantwoordelijkheid alleen te dragen."

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!