Smerig of niet? Mylène test handcrème van vliegen en sprinkhanen

vrijdag 24 januari 2020 - 08:20
Dennis van den Buijs
Vlieg en dame die handcrème smeert
Getty Images
Cosmeticaproducent Mylène onderzoekt samen met de Thomas More-hogeschool of je handcremes kan maken met vetten van vliegen en sprinkhanen. Dat staat te lezen in het nieuwe nummer van wetenschapsblad EOS. "Vliegen zijn veel duurzamer om te kweken dan pakweg hectares palmbomen", zegt Filip Meersman van Mylène op Radio 2 Antwerpen.

"We testen op dit moment of we vetten uit sprinkhanen, krekels of zwarte wapenvliegen kunnen gebruiken in producten zoals handcrèmes", zegt Filip Meersman van cosmeticaproducent Mylène in 'Start Je Dag'. "Vliegen kweken is duurzamer dan bijvoorbeeld grote oppervlaktes beplanten met palmbomen voor kokosolie. Insecten kan je op relatief korte tijd op een kleine ruimte kweken. Samen met de Mechelse Thomas More-hogeschool onderzoeken we nu wat die insecten kunnen betekenen voor de cosmetica-industrie."

Van vlieg tot vet?

Maar hoe kom je van een insect tot een handcrème? "Voor alle duidelijkheid we kweken die diertjes niet zelf in onze fabriek in Heist-op-den-Berg", benadrukt Meersman. "Dat gebeurt elders. De insecten worden gedroogd, vermalen en uit dat poeder halen we de vetstoffen. Ik vergelijk een crème graag met een mayonaise. Daar heb je ook vet nodig voor een goede binding."

Uitgebreide testen

Wie nu een potje handcrème van Mylène opent zal nog geen vliegolie smeren. "Dat is nog verre toekomstmuziek. We moeten uiteraard ook nagaan of het financieel interessant is voor ons bedrijf. Daarna volgen nog uitgebreide veiligheids- en gebruikstesten. Je mag namelijk niet zomaar eender welke grondstof toevoegen aan cosmetica", zegt Filip Meersman. "Maar natuurlijk heb ik zelf al eens een handcrème met vetten uit vliegen geprobeerd. Een goede wetenschapper test zijn eigen product."

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!