Weduwe uit Beerse schenkt landgoed aan vluchtelingen

woensdag 21 juni 2017 - 11:54
Een weduwe uit Beerse stelde haar landgoed open voor vluchtelingen. Na een half jaar klussen is het huis nu helemaal bewoonbaar voor 13 vluchtelingen.

“Dat huis was totaal onbewoonbaar. Maar de mensen smeekten mij bijna: laat ons erin wonen, het is binnen beter dan buiten.” vertelt Hilde Stockman. Zij is de bezielster van de vzw House of Colours die het huis onder haar hoede nam om het op knappen.  Het landhuis van de weduwe stond al leeg sinds 2010. “Het was op het moment dat veel vluchtelingen de asielcentra verlieten. Voor veel mensen was er geen plaats op de huizenmarkt.” Hilde liet de schouw kuisen, en stak de open haard aan. “Zo konden de mensen zich tenminste verwarmen.” Daarna verbouwden de bewoners zelf het huis: nieuwe elektriciteitskabels, nieuwe gas-en waterleidingen, nieuwe verlichting.

Geen huis betekent geen job

“Ik ben naar hier gekomen omdat ik ziek was en omdat de dokters niet wisten waarom.” vertelt een Oegandese bewoner. “Toen ik genezen was, ben ik hier blijven wonen. Via een kennis kwam ik in dit huis terecht.” Hilde knikt: “Iedereen heeft zijn problemen. Maar onze leuze is: we gaan geen problemen maken, we lossen ze op. En we helpen mekaar daarbij.” Na een half jaar klussen is het huis nu bewoonbaar verklaard. Dertien migranten wonen er, samen met een begeleider. “Als mensen op straat staan, doen ze er alles aan om terug te starten. Wij nemen de blokkades weg. Als je geen huis hebt, krijg je geen job. En omgekeerd.” Dat zien de bewoners ook zo. “Ik wil  hier zo snel mogelijk weggaan. Ik zie het als een 'doorloophuis'. Ik wil werken en een mooie toekomst proberen op te bouwen.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!