10 klassiekers die een ode brengen aan bekende vrouwen

zondag 8 maart 2020 - 07:00
Marilyn Monroe
Alfred Eisenstaedt
De Internationale Vrouwendag kan niet beter verlopen met deze liedjes over beroemde vrouwen. Zet het volume maar op 10.

Candle in the wind - Elton John

In 1973 schrijft Elton John voor het album 'Goodbye yellow brick road' het liedje 'Candle in the wind'. Daarin wordt het leven van de Amerikaanse actrice en seksbom Marilyn Monroe, die in 1962 aan een overdosis geneesmiddelen stierf, verteld. De titel van het liedje verwijst naar haar kort, maar bewogen leven. Elton John zingt in 1997 een aangepaste versie tijdens de begrafenis van prinses Diana, die overleed na een auto-ongeval.

Maid of Orleans  (The Waltz Joan Of Arc) - Orchestral Manoeuvres in the Dark

'Maid of Orleans (The Waltz Joan of Arc)' is een liedje van de Britse groep Orchestral Manoeuvres in the Dark. Zanger Andy McCluskey schreef het nummer naar aanleiding van de 550ste sterfdag van Jeanne d'Arc
Ze leefde in de 15de eeuw en speelde een belangrijke rol in de Honderdjarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk. Ze belandde op 20-jarige leeftijd op de brandstapel. In Frankrijk wordt Jeanne d'Arc geëerd als een nationale heldin.

Ma Baker - Boney M

Het nummer 'Ma Baker' van Boney M gaat over het verhaal van de criminele Kate "Ma" Barker en haar vier zonen. Ze was actief in de periode tussen 1931 en 1935 waarin misdaadbendes - zoals die van Bonnie en Clyde - het midwesten van Amerika onveilig maakten. Ze overleed na een vier uur durend vuurgevecht met de FBI. Ma Baker zou ook model gestaan hebben voor Ma Dalton uit de strip Lucky Luke.

Bette Davis eyes - Kim Carnes

'Bette Davis eyes' van Kim Carnes gaat over de Amerikaanse actrice Bette Davis, die bekend was voor haar rollen van onsympathieke personages in veel verschillende filmgenres. Ze kreeg twee Oscars voor de films 'Jezebel' en 'Dangerous'.
Toen het nummer een hit werd, kreeg de zangeres Kim Carnes een brief van Davis om haar te bedanken dat ze zo goed beschreven werd in het liedje. Carnes werd ook door haar beloond met een bos rozen toen 'Bette Davis eyes' een Grammy Award won.

Verliefd op Chris Lomme - De Kreuners

'Verliefd op Chris Lomme' van De Kreuners gaat over de jeugdige verliefdheid van de jonge Walter Grootaers voor de actrice Chris Lomme, die in de jaren 50 en 60 schitterde als Marieke in de televisieserie 'Schipper naast Mathilde'. In eerste instantie was Chris Lomme niet echt blij met het liedje. Toen Grootaers tekst en uitleg gaf bij het nummer kwam alles goed. Ze hebben zelfs ooit op het nummer samen gedanst en als dank heeft ze hem eens stevig geknuffeld.

Dolce Paola - Adamo

Salvatore Adamo schreef en zong in 1964 het liedje 'Dolce Paola'. Het was een ode aan de toenmalige prinses Paola, de partner van prins Albert. In die tijd ging het gerucht dat Adamo en Paola, allebei van Italiaanse afkomst, een relatie hadden.
In 2008 werd Adamo door koning Albert in de adelstand verheven. Volgens mensen die het blijkbaar kunnen weten, was dat om hem te bedanken voor zijn discretie over zijn avontuurtjes met Paola. 

Rosanna - Toto

Het liedje 'Rosanna' zou in werkelijkheid, volgens de componist David Paich, gebaseerd zijn op alle vrouwen die hij heeft gekend. Omdat toetsenist Steve Porcaro op dat moment een relatie had met de Amerikaanse actrice Rosanna Arquette, werd besloten om tegen iedereen te verklaren dat zij het onderwerp is van het liedje. Rosanna Arquette heeft het spelletje ook altijd meegespeeld.
Toen ze later aan de lippen van Peter Gabriel hing,was zij ook de inspiratiebron voor het liedje 'In your eyes'. Het is niet bekend of Paul McCartney, met wie ze ook een relatie had, voor haar een liedje geschreven heeft.

Marlene on the wall - Suzanne Vega

Omdat Suzanne Vega ooit een grote fan was van de actrice Marlene Dietrich had ze van vrienden een poster met haar foto gekregen. 

It ain't over 'til it's over - Lenny Kravitz

Met het liedje 'It ain't over 'til it's over' wou Lenny Kravitz zijn huwelijk redden. Hij was getrouwd met actrice Lisa Bonet, die ooit een rol had in de populaire The Cosby Show. Twee jaar nadat het liedje een heel grote hit werd, werd de echtscheiding uitgesproken. 

Suicide blonde - INXS

De inspiratie voor het liedje 'Suicide blonde' kwam van de Australische actrice en zangeres Kylie Minogue, met wie zanger Michael Hutchence toen een relatie had. Minogue had in die periode een rol in de film The Delinquents, waarvoor ze haar haar blond moest verven.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!