30 klassiekers die de Top 80 van 2020 niet meer gehaald hebben

zaterdag 18 april 2020 - 11:00
Bruce Springsteen, Aretha Franklin & Roy Orbison
Getty Images
We nemen in de Top 80 van de jaren 80 met heel veel spijt afscheid van 30 klassiekers. Ze haalden net niet genoeg stemmen, maar hopen ze in de volgende editie wél terug te zien.

ABBA - Super trouper

Een Super trouper is een gigantische schijnwerper die gebruikt worden bij concerten.

ARETHA FRANKLIN - Think in de versie voor de film 'The Blues Brothers'

Aretha Franklin stak haar hit 'Think' uit 1967 in een nieuw jasje voor de film 'The Blues Brothers'. Aretha Franklin kreeg daarin de rol van Mrs. Murphy.

ARETHA FRANKLIN & GEORGE MICHAEL - I knew you were waiting (for me)

Aretha Franklin en George Michael kregen in 1987 een Grammy Award voor dit unieke duet.

BART KAELL  - La mamadora

Oorspronkelijk schreef Bart Kaëll het liedje 'La matadora' voor een vrouwelijke stierenvechtster. Na een kleine correctie werd het 'La mamadora'. Wat hij niet wist, is dat dat in het Spaans een vrouw is die een man oraal bevredigt.

BRUCE SPRINGSTEEN - Born in the USA

Aanvankelijk dacht iedereen dat dit liedje een ode was aan de Verenigde Staten. Het gaat echter over de Vietnamoorlog, de Vietnam-veteranen en hun moeite om terug te keren in de Amerikaanse samenleving. De oorspronkelijke titel van het nummer zou 'Vietnam' geweest zijn.

CULTURE CLUB - Karma Chameleon

Zanger Boy George had in de jaren 80 een geheime relatie met Jon Moss, de drummer van Culture Club. De zin "You're my lover, not my rival" uit 'Karma Chameleon' was een boodschap voor hem.

JERMAINE JACKSON & PIA ZADORA - When the rain begins to fall

'When the rain begins to fall' was een liedje voor de science fictionfilm 'Voyage of the rock aliens' waar Pia Zadora een rol speelde. Ze zong het liedje in de film met haar tegenspeler Craig Sheffer. Zijn stem werd gedubd door Jermaine Jackson.

JOE COCKER - You can leave your hat on

Een liedje van Randy Newman, maar het werd een grote hit voor Joe Cocker in 1986, dankzij de striptease-act van Kim Basinger in de film '9½ Weeks'.

JOE COCKER & JENNIFER WARNES - Up where we belong

Dit liedje werd geschreven voor de film 'An officer and a gentleman'. Het nummer won een Grammy Award en een Oscar in 1983.

JOHN TERRA - De dag dat het zonlicht niet meer scheen

John Terra parkeerde zich 7 weken lang op nummer 1 in de Vlaamse Top 10 met deze cover van 'Am Tag als die Sonne nicht mehr kam' van de Duitse zanger Costa Cordalis.

MICHAEL JACKSON - Beat it

Voor het album 'Thriller' was Michael Jackson op zoek naar een rocknummer. Inspiratie vond hij bij het liedje 'My Sharona' van The Knack.

MICHEL SARDOU - Les lacs du Connemara

Hét lied om tijdens een huwelijksfeest met de zakdoeken te zwieren. Het is een chanson over het Iers huwelijk tussen de protestantse Maureen en katholieke Sean, die elkaar eeuwige trouw zweren in Limerick.

NENA - 99 Luftballons

Inspiratie voor het liedje vond Nena-gitarist Carlo Karges in 1982 bij een optreden van de Rolling Stones in West-Berlijn. Daar zag hij hoe een grote hoeveelheid bontgekleurde ballonnen werd opgelaten. 

ORCHESTRAL MANOEUVRES IN THE DARK - Enola Gay

Het liedje gaat over de aanval op Hiroshima op 6 augustus 1945 met de Amerikaanse bommenwerper 'Enola Gay'.

QUEEN - Radio Ga Ga

Het liedje 'Radio Ga Ga' inspireerde Stefani Joanne Angelina Germanotta voor haar artiestennaam Lady Gaga.

RICK ASTLEY - Never gonna give you up

In 2007 werd het liedje gebruikt voor het internetgrapje Rickrolling. Het was de bedoeling om iemand op een link met een zo gezegde interessante informatie te laten klikken. En dan kreeg het slachtoffer de videoclip van 'Never gonna give you up' te zien. 

ROY ORBISON - California blue

'California blue' was één van de laatste liedjes die Roy Orbison opnam in april 1988. In december overleed hij op 52-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval.

SIMPLE MINDS - Belfast child

Voor 'Belfast child' gebruikte zanger de melodie van een oud Iers liedje 'She moved through the fair'. Hij hoorde het enkele dagen na een bomaanslag in Noord-Ierland. In het nummer probeerde hij zich in te leven in de nabestaanden van de slachtoffers.

TC MATIC - Oh la la la

'Oh la la la' is de grootste hit van de Belgische rockgroep TC Matic van zanger Arno Hintjens.

TECHNOTRONIC - Pump up the jam

'Pump up the jam' is de debuutplaat van Technotronic. De stem is van Manuela Kamosi of Ya Kid K en zij is de oudere zus van Karoline Kamosi of Leki.

THE BANGLES - Eternal flame

Zangeres Susanna Hoffs vertelde op de Britse televisie verteld dat ze het liedje 'Eternal flame' naakt heeft ingezongen. De producer overtuigde haar door te zeggen dat Olivia Newton-John dat ook eens deed voor een album.

THE CONFETTI'S - The sound of C

Confetti's was een Belgische new-beat-groep, vernoemd naar een gelijknamige discotheek in Brasschaat. Het liedje 'The sound of C' was een promotiestunt voor deze discotheek.

THE POINTER SISTERS - I'm so excited

Dit liedje gaat over sex en The Pointer Sisters kijken er naar uit. 

THE PROCLAIMERS - I'm gonna be (500 miles)

Het liedje uit 1988 werd pas 5 jaar later een wereldhit met de film 'Benny And Joon' met onder meer Johnny Depp in de hoofdrol. 

TWEE BELGEN - Lena

Lena uit het gelijknamige liedje van 2 Belgen is Lena Adriaenssens uit Temse. Ze is de schoonzus van zanger Rembert De Smet.

ULTRAVOX - Vienna

'Vienna' is geïnspireerd op de klassieke film 'The third man' van Orson Wells.

VAYA CON DIOS - Just a friend of mine

Dit is de debuutsingle van Vaya Con Dios uit 1987. 

WHAM! - Wake me up before you gogo

Aan de slaapkamerdeur van zanger Andrew Ridgeley hing een briefje 'Wake me up before you go-go'. Een boodschap voor zijn ouders en ook de inspiratie voor de hit van Wham!.

WILL TURA  - De noorderwind

In 1989, het jaar van de hit 'De noorderwind', belandt Will Tura tijdelijk in een rolstoel naar aanleiding van een auto-ongeval.

WILLY SOMMERS - Het water is veel te diep

In 1989 heeft Willy Sommers 2 maal prijs. Hij scoort een hit met 'Het water is veel te diep' en hij mag 'Tien om te zien' presenteren op VTM.


 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!