50 jaar 'Abbey Road': Marcel Vanthilt onthult de gekste weetjes

donderdag 26 september 2019 - 11:00
marcelmetplaat
Marcel Vanthilt is de hele dag te gast bij Radio 2 om er prettige anekdotes te vertellen over het legendarische album van de Beatles

Op 26 september 1969 lag het eindelijk in de winkel: het laatste album waar de vier Beatles persoonlijk aan meewerkten. 'Abbey Road' werd hun elfde en laatste studioplaat ondanks het feit dat 'Let it be' een jaar later verscheen maar al opgenomen werd voor er sprake was van 'Abbey Road'. Daaruit verscheen in oktober '69 een eerste single 'Something' met op het B-kantje 'Come together'. Tot daar de geschiedenisboeken en de feiten die iedereen kent maar Marcel Vanthilt had vandaag nog veel meer te vertellen over dat iconische album dat exact 50 jaar geleden verscheen op deze 26ste september. Die verhalen kan je hier nog even nalezen en herbeluisteren.

1. 'Abbey Road', de hoes

Hoe geïnspireerd de Beatles ook waren als het op muziek aankwam, des te ongeïnspireerd waren ze toen er gevraagd werd om een titel te geven aan hun nieuwe album. Een blik naar buiten volstond om snel even iemand wat foto's te laten nemen op de straat waar de EMI-studio's gevestigd waren, Abbey Road, en zo lag ook de titel van de plaat meteen vast. Er werd nog snel een laddertje mee naar buiten genomen zodat de fotograaf wat hoger stond terwijl de heren rustig heen en weer liepen over het nabijgelegen voetpad dat zes witte strepen telde. De fotograaf van dienst op die 8ste augustus 1969 was Ian McMillan. De man nam in totaal slechts 6 foto's en de vierde in het rijtje was de goeie. Daarop zie je Paul McCartney blootsvoets lopen, op 2 andere trok hij sandalen aan. De foto zelf werd in 2012 verkocht voor 25.000 pond, zo'n 22.500 euro.

'Abbey Road', de hoes

2. 'Abbey Road', de klassiekers

Met het openingsnummer 'Come together' en met 'Something', 'Octopus's Garden' en 'Here comes the sun' staan er al snel vier klassiekers op dat ene album. Vooral 'Something' viel op, niet alleen omdat het door George Harrison werd geschreven maar vooral omdat er snel covers van werden opgenomen. Zo was Frank Sinatra één van de eerste om dat te doen en al snel volgden ronkende namen als Booker T. & The MG's, Elvis Presley, Peggy Lee, James Brown, Julio Iglesias en Bruce Springsteen. 'Here comes the sun' was ook zo'n buitenbeentje. George had op een mooie lentedag niet veel zin in een saaie vergadering met de platenbazen en ging aankloppen bij zijn goeie vriend Eric Clapton. Na zo'n kwartiertje stond het lied op papier.

'Abbey Road', de klassiekers

3. 'Abbey Road', de rare liedjes

The Beatles waren wellicht één van de meest getalenteerde groepen uit de muziekgeschiedenis maar de vier leden waren ook een bende flauwe grappenmakers. Dat vertaalde zich in leuke, kinderlijke liedjes als 'Ob-la-di, Ob-la-da', 'Yellow Submarine', 'Bungalow Bill' of 'I am the walrus'. Ook op 'Abbey Road' stond er zo ééntje: 'Maxwell Silver Hammer', een grapje van Paul over een seriemoordenaar. Ook de oneliners van The Beatles gingen snel de wereld rond. Op de vraag van een Amerikaans journalist over hun on-Amerikaanse haar volgde het antwoord: 'Dat klopt! Wij zijn dan ook geen Amerikanen'. Of 'Is Ringo Starr de beste drummer ter wereld?', daarop kwam het antwoord 'Ringo? Hij is niet eens de beste drummer van The Beatles!'.

Abbey Road, de rare liedjes

4. 'Abbey Road', de wereldberoemde studio

Het is wellicht de natte droom van elke artiest om ooit eens tot in Abbey Road te geraken. Tot diep in de jaren '60 van de vorige eeuw heette de studio gewoon 'EMI Recording Studios' maar na het Beatles-album dat in 1969 verscheen werd de naam al gauw veranderd in 'Abbey Road Studios'. De lijst van artiesten die er ooit kwamen opnemen is eindeloos: ABBA, Adele, Bastille, Deep Purple, Donovan, Ed Sheeran, Michael Jackson, Elton John, Mick Jagger, Glenn Miller of Eros Ramazotti, ze zijn er allemaal al geweest. Ook een aantal landgenoten kwamen ooit langs de 'Abbey Road Studios': Absynthe Minded, Yevgueni, Flip Kowlier en The Wallace Collection die er in 1969 hun single 'Daydream' opnamen. 

Abbey Road, de wereldberoemde studio

5. 'Abbey Road', de straat en het zebrapad

Elke stad heeft wel een 'Abdijstraat', in London hebben ze er zelfs 11 en dat zorgt voor nogal wat verwarring. Vooral toeristen hebben dat niet meteen in de gaten en staan vaker dan hen lief is in een andere 'Abbey Road' dan diegene die ze echt willen bezoeken. Op de koop toe is er ook een treinstation met de naam 'Abbey Road Station' maar dat station heeft in de verste verte niets te maken met de opnamestudio's. De buurtbewoners daar zijn het ondertussen spuugzat dat er elke dag weer tientallen toeristen het verkeer hinderen door steeds maar de straat over te steken om zoveel mogelijk foto's en selfies te maken.

Abbey Road, de straat en het zebrapad

6. 'Abbey Road', Paul is dood!

Ook zo'n vijftig jaar geleden was er al sprake van 'fake news', ook dus bij The Beatles. Vlak na het verschijnen van 'Abbey Road' belde een opmerkzame Amerikaanse fan naar een radiostation om te melden dat Paul McCartney al in 1963 overleden was. Eén en ander was te verklaren door verschillende aanwijzingen op de platenhoes. Paul loopt er op blote voeten, net zoals in een doodskist. Paul is linkshandig maar houdt toch een sigaret vast in de andere hand. Ook de kledij van de andere Beatles wijst in die richting: John Lennon draagt wit (rouwkledij in het Oosten), George draagt een jeans (rouwkledij in Canada) en Ringo is gekleed in het traditionele zwart. Gelukkig had de fan het fout, Paul McCartney is springlevend, 77 jaar jong en heeft net nog een tournee afgewerkt die een slordige 82 miljoen dollar opbracht.

'Abbey Road', Paul is dood!

7. 'Abbey Road', Octopus's Garden

Eén van de grotere hits op 'Abbey Road' is ongetwijfeld 'Octopus's Garden'. De geschiedenis van dat nummer is er ook ééntje om in te kaderen en dat dankzij een boottochtje van Ringo Starr samen met Peter Sellers. De schipper vertelde over de vele inktvissen in en rond Sardinië waarvan enkel de blauwgeringde erg giftig is. Ook wist de brave man te vertellen dat de beestjes 8 armen hebben en kunnen rekenen op 3 harten. Wil je er ééntje naar binnen werken moet je het taaie vlees tientallen keren tegen de grond smakken om er toch iets eetbaars van te kunnen maken. Kortom: een lesje biologie dankzij Ringo Starr!

'Abbey Road', Octopus's Garden

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!