Arnout Hauben over Ten Oorlog: "Door met de laatste getuigen te praten, voel ik welk bloed er door mijn aderen stroomt”

dinsdag 24 maart 2020 - 14:29
VRT
Precies 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog trekt Arnout Hauben nog één keer ten oorlog. In de driedelige reportagereeks 'De bevrijding van Vlaanderen' vertelt hij aangrijpende verhalen over het einde van de oorlog.

De bevrijding lijkt in ons land eerst erg vlot te verlopen, maar loopt dan vast aan de Schelde. Het kost de geallieerden veel bloed, zweet en tranen om de toegang tot de haven van Antwerpen in handen te krijgen. Maar ook na de bevrijding volgen er nog maanden van angst en leed wanneer vliegende bommen, de V1's en de V2's, terreur zaaien in onze steden. 

Bekende én onbekende verhalen

"Tijdens mijn tocht ontmoette ik 75 jaar na datum de laatsten die nog overblijven van die supersterke oorlogsgeneratie", zegt Arnout. "Het zijn mensen als mijn grootouders, die krachtig en optimistisch in het leven staan, maar in die paar jaar oorlog veel meer hebben meegemaakt dan ik waarschijnlijk in een heel leven." 

Zo sprak Arnout in de eerste aflevering met Denise Leyman.  Denise woonde 75 jaar geleden op het kasteeldomein Calmont in Kluisbergen. Ze is de dochter van de tuinman van het kasteel. Wanneer de Duitsers de kasteelheren van het domein verdrijven om er een lanceerinstallatie voor V1-bommen te bouwen, mogen de tuinman en zijn gezin in het bijgebouw blijven wonen. Zo ziet Denise de Duitsers de V1-bommen aanvoeren en is ze ook niet ver uit de buurt wanneer de Duitsers op 3 september 1944 besluiten hun voorraad V1-bommen op te blazen.

Omslag De bevrijding van Vlaanderen

Drie afleveringen

In de eerste aflevering praat Arnout met getuigen van de begindagen van de bevrijding tot 6 september 1944 als de haven van Antwerpen wordt bevrijd. In de tweede aflevering staat de vergeten slag om Geel aan het Albertkanaal centraal. Maar liefst 1000 soldaten en 140 burgers lieten daar het leven. En in aflevering drie, de laatste van deze reeks, vertelt Arnout het verhaal van de V-bommen die zeker in Antwerpen veel leed brachten. 

 

'De bevrijding van Vlaanderen' is vanaf maandag 6 april om 20.40 u. te bekijken op Eén en op VRT NU

Arnaut Houben schreef samen met Johanna Spaey het boek bij de serie 'De bevrijding van Vlaanderen'. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!