Bang voor corona? Deze tips kunnen je helpen

donderdag 27 februari 2020 - 15:47
Vrouw die deurklink vasthoudt met zakdoek
Getty Images
Angst is vaak een slechte raadgever en toch hebben veel mensen schrik voor het coronavirus. Waarom zijn we zo bang? En hoe kunnen we die angst wat temperen? David Van Ooteghem vraagt raad aan angstpsycholoog Bram Vervliet (KULeuven) in Spits.

Corona is een tijger

Heel lang geleden - toen mensen nog prooidieren waren - was het vaak nuttig om bang te zijn. "We waren bedreigd door roofdieren en dus was het een voordeel om bang te worden", legt Bram Vervliet uit. "Daardoor deden we wat nodig was om te overleven en om ons voort te planten. Maar angst is op die manier wel in onze soort gekropen en het - soms onzekere - nieuws over corona maakt die basisangst, die tijger, opnieuw wakker."

Je kan gerust maatregelen nemen tegen corona zonder bang te worden. Angst is een slechte raadgever.

Angstspycholoog Bram Vervliet

3 tips

  • Luister naar experts. Ga niet te veel zelf op zoek naar informatie over corona op het internet. Besteed vooral aandacht aan wat de experts en de overheid aan informatie verspreiden.
  • Bang zijn is normaal. De angst die je misschien voelt opkomen als je aan corona denkt, is niet de werkelijkheid. Het is maar een gevoel en het zegt niets over hoeveel dreiging er echt is.
  • Angst is besmettelijk. Als je veel met mensen spreekt die bang zijn, dan word je zelf ook bang. Zoek dus mensen op die rustiger zijn, dan heeft dat vaak ook een positief effect.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!