Beluister: Paula Sémer in De Rotonde in 2019: "Oud zijn is een fulltime job"

dinsdag 8 juni 2021 - 14:22
Paula Sémer leefde een boeiend verhaal dat bijna een eeuw behelst. Van de opstart van de televisie, over de spraakmakende tv-programma’s die Vlaanderen op zijn kop zette, tot de borstkanker die ze ook uit het taboe moest halen.

Herbeluister het volledige gesprek met Paula Sémer

In 2019 was Paula Semer te gast bij Christel Van Dyck in De Rotonde. Herbeluister hieronder het volledige gesprek.

 

Het verhaal van Paula is er één van rebellie en nooit opgeven. Geamuseerd haalt ze de anekdotes op. “Ik leef van mijn herinneringen. Er is zoveel gebeurd in al die jaren. Dan zit ik thuis, en denk ik na, en lach ik om wat is geweest. En het mooie is: alleen de goede herinneringen blijven hangen,” vertelde Paula toen aan Christel Van Dyck.

"Dan denk ik: wat heb ik nu uitgespookt vandaag!? En dan zeg ik tegen mezelf: Sémerke, ge hebt gelééfd!”

Ze stond ook stil bij wat het betekent om ouder te worden. Alles gaat trager, en neemt dus meer tijd in beslag. “Ik zeg altijd: oud zijn, dat is een fulltime job. Alleen al boodschappen doen… Dat moet ik organiseren he! Dan rijd ik met mijn rollator naar de winkel voor inkopen. Dan potje koken, want dat eten dat aan huis gebracht wordt, vind ik niet lekker.”

Op die manier gaan de dagen soms pijlsnel voorbij. "Voor ik het weet is de dag gedaan. Dan denk ik: wat heb ik nu uitgespookt vandaag!? En dan zeg ik tegen mezelf: Sémerke, ge hebt gelééfd!”

Soms ben je eenzaam

Ook de moeilijkere kant van ouder worden ontkende Paula niet. Het vele afscheid nemen, de entourage die alsmaar kleiner wordt. “Soms ben je wel eenzaam”, bekent ze. “Maar dan zeg ik tegen mezelf: nee, je bent alléén, niet eenzaam. Je hebt toch al die herinneringen.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!