Biologe Hetty Helsmoortel: "De kans is groter dat je het virus oploopt van iemand die naar dezelfde appel staat te kijken, dan van de appel zelf"

woensdag 25 maart 2020 - 10:10
Leeft het coronavirus op groenten en fruit? Moet je alles extra goed wassen? Biologe Hetty Helsmoortel stelt ons gerust, op groenten en fruit kan het coronavirus weinig kwaad doen.

In de eerste plaats is er een belangrijk verschil tussen virussen en bacteriën. "Een virus leeft niet, in tegenstelling tot een bacterie. Virussen zijn eigenlijk dode materie, die op zichzelf niets kunnen. Mocht een bacterie op een appel terechtkomen, kan die zichzelf vermenigvuldigen. Virussen kunnen dat niet, ze hebben altijd levende cellen nodig om zichzelf te vermeerderen. Ze kunnen zich ook niet in eender welke cel nestelen. Je hebt misschien de afbeeldingen al gezien van het coronavirus met de antennetjes. Het is daarmee dat ze weten in welke cellen ze kunnen binnendringen. In ons geval zijn dat onze luchtwegcellen. In de cellen van brood, appels, kiwi's kunnen ze niet veel doen", legt Hetty uit.

"In cellen van appels, kiwi’s of op brood kan het virus zich niet vermenigvuldigen

Het is niet omdat ze groenten en fruit niet kunnen beschadigen, dat het virus er niet kan op zitten. "Via speekseldruppeltjes kan het coronavirus terechtkomen op groenten en fruit, maar als we het opeten komt het virus terecht in je spijsverteringsstelsel. Ook in onze darmen zitter er cellen waar het virus kan binnendringen. Maar het is voorlopig onduidelijk of dit ook echt een besmettingsroute is. Maar als je een paprika of appel aanraakt met je handen waar dat coronavirus op zit, en je raakt dan je gezicht aan met je handen, dan kan je wél besmet raken. Daarom, voor de zoveelste keer: was je handen, was je handen!

"Voor de zoveelste keer, was je handen!"

In de media hoor je dat het virus een aantal dagen kan overleven op voorwerpen. "Er wordt gezegd dat het virus 3 dagen kan overleven, maar dat moet je toch een beetje nuanceren. Na 3 dagen zagen ze in een gecontroleerd labo nog sporen van het virus, de vraag is of dat nog genoeg is om iemand ziek te maken. In realiteit zal het veeleer om een paar uren gaan.  Was voor de zekerheid al je groeten en fruit, schil het desnoods. Maar eerlijk gezegd, de kans is groter dat je het virus oploopt van iemand die naar dezelfde appel staat te kijken, dan van de appel zelf."

Gaan winkelen met handschoenen, is dat een goed idee? "Ja, maar ook hier, als je met je handschoenen iets vastpakt en dan met je handschoenen aan je gezicht komt, ben je misschien ook besmet. Gebruik dus vooral je gezond verstand en volg alle richtlijnen, en voor de laatste keer: was je handen!"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!