Bob Marley werd begraven met een bijbel en nog 7 andere weetjes

vrijdag 4 juni 2021 - 07:00
Bob Marley
Charles Steiner
Bob Marley is 'The King of reggae' en een nationaal monument in Jamaica. Uit respect voor zijn bijdrage aan de muziek zijn er hier 8 wist-je-datjes van de beroemdste Jamaicaan.

1. Lasser

Toen Bob Marley 15 jaar was, verliet hij de schoolbanken. Daarna werd hij lasser, kelner, bandwerker, heftruckchauffeur en assistent in een laboratorium.

2. Drie kinderen in één maand tijd

Bob Marley trouwde op 10 februari 1966 met Rita Anderson. Met haar had hij 3 kinderen en een geadopteerde dochter. De andere 7 kinderen verwekte hij bij andere vrouwen. In 1972 kreeg hij zelfs drie kinderen in één maand tijd. Volgens de geruchtenmolen zouden er daarnaast nog 3 liefdeskinderen van hem rondlopen. Zijn beroemdste zoon is Ziggy Marley.

3. Vechtersbaasje

Toen Bob Marley nog een kind was, had hij de reputatie van een vechtersbaasje. Het leverde hem de bijnaam 'Tuff gong' op. Deze titel werd later de naam van zijn platenlabel, zijn opnamestudio en de kledinglijn van zijn zoon Rohan Marley.

4. Rastafari

Bob Marley werd een rastafari in 1966, na het bezoek van de Ethiopische keizer Haile Selassie aan Jamaica. De rastafari zien Selassie als de reïncarnatie van Jezus Christus, en dus als de Messias. 
Marley was ook een vegetariër en een verstokte roker van marihuana, wat volgens hem een heilig kruid was.  

5. BMW

Bob Marley heeft lange tijd rondgereden in een BMW. Niet omdat hij een fan was van het Duitse automerk, maar omdat BMW ook de initialen waren van Bob Marley & The Wailers.

6. Aanslag

In december 1976 werd een aanslag gepleegd op Bob Marley en zijn familie. In zijn huis werd er op Bob geschoten, waarbij hij geraakt werd in zijn buik en arm. Hij werd niet levensgevaarlijk gewond. Er werd aangenomen dat zijn deelname aan het Smile Jamaica concert, georganiseerd door de toenmalige eerste minister Michael Manley, de aanleiding van de schietpartij was. Tegenstanders van de premier vonden dat hij een verkeerde politieke keuze gemaakt had. Ondanks de aanslag en de opgelopen verwondingen besloot Bob toch deel te nemen aan het concert. Eerst was het de bedoeling om 1 liedje te zingen. Het optreden van Bob Marley heeft uiteindelijk 90 minuten geduurd.

7. Kanker

Tijdens een voetbalwedstrijd kwetste Bob Marley zich aan één van zijn voeten. Het leek eerst niet erg te zijn. Daarna werd er huidkanker vastgesteld. Tegen het doktersadvies in liet zijn teen niet amputeren, omdat dat in strijd was met zijn geloofsovertuiging. De kanker zaaide daarna uit naar zijn maag, longen en hersenen. Zijn allerlaatste concert was op 23 september 1980 in Pittsburgh. Bob Marley stierf op 11 mei 1981 en werd begraven in zijn geboortedorp Nine Mile.

8. Psalm 23

Toen Bob Marley begraven werd, was het zijn wens om ook een aantal zaken in zijn graf mee te nemen: een rode Gibson gitaar, een voetbal, marihuana, een ring en een bijbel die open lag op psalm 23.
In deze psalm van David staat "De Heer is mijn herder, het ontbreekt mij aan niets. Hij laat mij rusten in groene weiden en voert mij naar vredig water, hij geeft mij nieuwe kracht en leidt mij langs veilige paden tot eer van zijn naam.
Al gaat mijn weg door een donker dal, ik vrees geen gevaar, want u bent bij mij, uw stok en uw staf, zij geven mij moed.
U nodigt mij aan tafel voor het oog van de vijand, u zalft mijn hoofd met olie, mijn beker vloeit over.
Geluk en genade volgen mij alle dagen van mijn leven, ik keer terug in het huis van de Heer tot in lengte van dagen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!