'Bohemian Rhapsody' moet plaats ruimen voor Danny Vera in de Nederlandse Top 2000

dinsdag 8 december 2020 - 12:00
Danny Vera
In de Top 2000, de 1000 Klassiekers in Nederland, heeft 'Bohemian Rhapsody' de eerste plaats afgestaan aan 'Roller Coaster' van Danny Vera. 

In het hart geraakt

Het is gebeurd. In de Top 2000 van de Nederlandse collega's van Radio 2 heeft er een kleine aardbeving plaats gevonden. 'Bohemian Rhapsody' van Queen zakt naar de tweede plaats ten voordele van 'Roller Coaster' van Danny Vera. De luisteraars van Radio 2 hebben massaal gestemd op een liedje dat hen meer raakte dan de klassieker van Queen, die na 17 jaar de hoogste positie in de Top 2000 moet afstaan. Vorig jaar was er al een vermoeden dat er iets zou gebeuren met het liedje, want dan was 'Roller Coaster' de hoogste nieuwkomer in de Top 2000 op nummer 4. Jawel, op nummer 4.
De Nederlandse collega's van Radio 2 denken dat dit liedje de stemmers ongelofelijk in het hart wist te raken gezien de gebeurtenissen van het afgelopen jaar met de coronacrisis. Ook het liedje 'Heroes' van David Bowie doet het goed in de Nederlandse eindejaarslijst. Dit nummer werd bij onze noorderburen vaak gedraaid, een ode aan de helden in de zorg.

Roller Coaster ontpopt zich als dé soundtrack van deze tijd. Fantastisch dat Danny Vera, een artiest van eigen bodem, de stemmers zo in het hart weet te raken.

Peter de Vries, zendermanager van NPO Radio 2

Bijna geen single

Het liedje 'Roller Coaster' van Danny Vera werd voor het eerst door radio-collega Rob Stenders op Radio 2 gedraaid in het voorjaar van 2019. Het scheelde niet veel of het liedje werd toen niet gespeeld omdat Danny Vera er geen single in zag. Het was voor hem een gewoon liedje op het nieuwe album 'Pressure makes diamonds'. Volgens Danny Vera was het ongeschikt om het op de radio te draaien. Het was te persoonlijk.
Volgens Rob Stenders is de herkenbaarheid juist de magie van het nummer. Toen het liedje gedraaid werd, ontplofte de app van Radio 2.

Iedereen snapt de tekst, maar geeft daar een persoonlijke interpretatie aan. Het komt bij iedereen onvertaald binnen en past bij bijna iedereen wel ergens in het leven.

Rob Stenders

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!