Christel Van Dyck neemt afscheid van De Rotonde: "Ik ga het heel, heel hard missen, omdat ik er als mens ook heel veel aan heb gehad"

woensdag 23 juni 2021 - 14:00
Zondag 27 juni kan je bij Radio 2 luisteren naar de allerlaatste aflevering van De Rotonde. Een heel speciale aflevering want deze keer overloopt Christel Van Dyck zelf de afslagen van haar leven.

Het begon allemaal op 14 september 2014. Centrale gast in die eerste aflevering was Jan Verheyen. Intussen zijn al meer dan 200 bekende medemensen bij Christel over de vloer geweest om honderduit te vertellen over de afslagen in hun leven. 

Het concept van De Rotonde was vrij speciaal. "De gasten moesten immers de nacht voor het gesprek blijven slapen. Op die manier schep je een soort band. Want uiteindelijk was het wel de bedoeling dat ze over heel persoonlijke dingen gingen vertellen. We aten samen iets en soms overliepen we ook waarover de gast het eventueel liever niet wou hebben."

Nachtelijke strandwandelingen

Zijn de avonden nooit 'uit de hand' gelopen? "Neen, eigenlijk niet. Het werd soms laat, dat wel. Ben Segers kwam bijvoorbeeld pas aan om 2 uur 's nachts. Tja, dan nog een glaasje wijn en zo wordt het natuurlijk heel laat. We hebben met sommige gasten nachtelijke strandwandelingen gemaakt, dat wel. En sommige zijn eens naar het casino getrokken en kwamen slecht gezind terug omdat ze wat geld hadden verspeeld."

"Als ik sommige van mijn gasten terugzie, merk ik wel dat we een speciale band hebben. Het is niet dat ik vriendschappen voor het leven hebt gesmeed, maar ik heb ze wel beter leren kennen. Sommige gasten bleken anders te zijn dan ik dacht. Dat valt mij trouwens op in de reacties van de luisteraars: dat ze dankzij De Rotonde een ander beeld hebben gekregen van bepaalde van mijn gasten. En dat vind ik heel mooi, dat mensen hun mening over iemand moesten herzien."

Koekje van eigen deeg

"Ik stond zelf trouwens ook helemaal niet te springen om centrale gast te zijn in de allerlaatste aflevering. Ze hebben echt moeten 'zagen'. Hun argument: 'Zo merk je zelf eens wat je anderen hebt aangedaan'.

Door je hele leven zo in kaart te brengen, zie je bepaalde constanten opduiken, begrijp je jezelf beter.

Christel Van Dyck

"En inderdaad, ik heb het gemerkt. Toen ik terug naar huis reed, had ik echt het gevoel dat ik veel te veel had verteld. Het heeft ook met die locatie te maken. Je zit precies in je living, gewoon gezellig te praten. Ook de interviewer speelt een rol natuurlijk. In dit geval was dat Xavier Taveirne, een man die uitstekend kan luisteren."

Therapeutisch

"Uiteindelijk ben ik heel blij dat ik het gedaan heb. Al waren er moeilijke momenten, zoals toen ik over mijn moeder vertelde die onlangs overleden is. Eigenlijk was het gesprek heel therapeutisch. Door je hele leven zo in kaart te brengen, zie je bepaalde constanten opduiken, begrijp je jezelf beter. En het heeft mij geen geld gekost!"

"Ik ga De Rotonde heel, heel hard missen. Omdat ik er als mens ook heel veel aan heb gehad. Ik was begin 50 toen ik met het programma begon. Dat is een moment waar je je toch heel wat vragen stelt, heb ik de juiste beslissingen genomen, heb ik alle kansen gegrepen die ik heb gekregen. Daarover van gedachten wisselen met zoveel andere mensen, dat was heel, heel verrijkend."

Stel je vraag aan Christel! 

Zondag 27 juni, na afloop van de laatste uitzending van De Rotonde, beantwoordt Christel al jullie vragen live in de Radio 2-app. Noteer het alvast in je agenda!
 

Herbeluister De Rotonde met Jo De Meyere

Eén van de gasten waar Christel het langst heeft voor moeten 'vechten' was Jo De Meyere. "Zes jaar heb ik moeten aandringen, maar het is toch gelukt!", blikt Christel gelukkig terug. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!