Corona: annulatieverzekering betaalt reis niet terug

donderdag 12 maart 2020 - 09:00
Het coronavirus zet de volledige reissector op z'n kop. Reizen kan op dit moment niet en niemand weet hoe lang dat zo zal blijven. Je kan in elk geval geen beroep doen op je annulatieverzekering om de schade te laten terugbetalen.

Kan jouw reis niet doorgaan omwille van het coronavirus? Dan moet je niet teveel rekenen op je annulatieverzekering. Want in de meeste gevallen zal je van je verzekeraar je geld niet terugkrijgen. Je touroperator, de vliegtuigmaatschappij of het hotel kunnen eventueel wél tussenkomen. 

Epidemie niet gedekt

Reizen wordt beperkt door het coronavirus. Ons land raadt aan om alle reizen naar Italië uit te stellen, en dat tot 3 april 2020. Het hele land is er in quarantaine. Ook niet-noodzakelijke reizen naar de Spaanse hoofdstad Madrid en de regio Baskenland, worden afgeraden. Want het aantal besmettingen in Madrid stijgt razendsnel. En de Verenigde Staten verbieden vanaf zaterdagochtend 14 maart, alle reisverkeer vanuit 26 Europese landen naar de Verenigde Staten. 

Wat als je een reis naar die gebieden gepland hebt? Kan je dan rekenen op je annulatieverzekering?

Neen! "Het coronavirus is een epidemie en epidemieën worden door de meeste annulatieverzekeringen niet gedekt," zegt Peter Wiels van Assuralia, de koepel van verzekeraars. Annulatieverzekeringen komen tussen in situaties die betrekking hebben op de verzekerde zelf. Als je zelf ziek bent, of je verliest plots je job, of een naast familielid sterft, dan komt je verzekering wél tussen. Maar epidemieën zijn niet gedekt. "Het is voor een verzekeraar economisch moeilijk haalbaar om een epidemie of pandemie te verzekeren. We zitten met z'n allen in een situatie die we niet kunnen voorspellen. Je kan daar geen economisch verzekeringsmodel tegenover zetten."

Een zeer beperkt aantal annulatieverzekeringen dekt epidemieën wel, op voorwaarde dat er een negatief advies is van Buitenlandse Zaken. Lees dus zeker goed je polis na. Alles staat duidelijk in de kleine lettertjes. 

Epidemieën zijn niet verzekerbaar. Niemand weet wat de schade zou kunnen zijn. Niemand kan de risico's inschatten.

Peter Wiels, Assuralia

Kan ik nog een annulatieverzekering afsluiten nadat ik mijn reis heb geboekt? 

Neen. Je kan alleen een annulatieverzekering afsluiten op het ogenblik dat je de reis boekt. Net vóór je afreist kan je geen verzekering meer nemen. Dat is zo, om misbruik te vermijden. Controleer dus bij het boeken van een reis goed wat de annulatieverzekering precies inhoudt, en of die dekking voor jou voldoende is. 

Je kan wél een beroep doen op je touroperator

Touroperators gaan contact opnemen met de klanten. Er wordt gezocht naar een alternatief, en dat gebeurt geval per geval. Hier kan je meer informatie terugvinden over reizen in coronatijden. 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!