David Bowie weigerde 2 keer een koninklijke titel en nog 11 andere weetjes

donderdag 7 januari 2021 - 08:00
David Bowie
Georges De Keerle
Op 10 januari 2016 vernamen we het trieste nieuws dat David Bowie gestorven was. Hij had pas 2 dagen eerder 69 verjaardagskaarsjes uitgeblazen. Om hem te eren: 12 bijzondere weetjes over de man!

1. Weeshuis

David Robert Jones werd op 8 januari 1947 geboren in Brixton, London. Zijn vader Haywood Stenton "John" Jones had een hoge functie in een weeshuis. In de jaren 50 organiseerde zijn pa liefdadigheidsoptredens. Daar moet de muziekmicrobe bij David toegeslagen hebben.

2. Artiestennaam

David Jones koos in 1966 David Bowie als artiestennaam, omdat er al een Davy Jones was. Namelijk de zanger van The Monkees. De achternaam Bowie is geleend van James Bowie, naar wie het bowiemes genoemd zou zijn.

De ogen van David Bowie

3. Zijn ogen hadden een verschillende kleur

De ogen van David Bowie hadden een verschillende kleur. Tijdens een gevecht met zijn vriend George Underwood kreeg hij een vuistslag in het gezicht. Daardoor raakte zijn linkeroog beschadigd. Na enkele operaties kon Bowie nog steeds minder goed zien met zijn beschadigde oog. Zijn pupil kon door de beschadiging niet meer reageren op lichtvariaties, waardoor zijn linkerooglens een bruine kleur leek te hebben. Wat verschilde van zijn blauwe rechteroog.

4. Peter Frampton

David Bowie volgde les aan de Bromley Technical School in London. Eén van zijn leerkrachten was Owen Frampton, de vader van de latere zanger Peter.

5. Mime

David Bowie was ook een mimespeler. Zijn coach was Lindsey Kemp, waarbij Kate Bush eveneens les volgde. In 1969 heeft Bowie een mime-act gedaan voor het optreden van de glamrockgroep T.Rex.

David en Angela

6. In bed met Mick Jagger

De eerste vrouw met wie David Bowie in 1970 trouwde was Mary Angela Barnett. Bij de echtscheiding in 1980 mocht ze gedurende 10 jaar niets zeggen over Bowie. In 1990 vertelde ze in The Joan Rivers Show dat ze ooit David Bowie en Mick Jagger in hetzelfde bed aantrof. Naakt. Zowel Bowie als Jagger hebben dit steeds ontkend.

7. Eerste succes

David Bowie verwierf zijn eerste grotere bekendheid met het liedje 'Space Oddity' in 1969, het jaar van de eerste maanlanding. Het liedje was gebaseerd op Stanley Kubricks film '2001: A Space Odyssey'. 

8. Ziggy Stardust

David Bowie gebruikte verschillende personages en pseudoniemen in zijn werk. Ziggy Stardust is het bekendste. Het album 'The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars' is één van 's werelds bekendste conceptalbums en gaat over de carrière van de buitenaardse rockzanger Ziggy Stardust.

9. Twee koninklijke titels geweigerd

David Bowie heeft 2 maal een koninklijke titel geweigerd. In 2000 kon hij 'Commander of the order of The British Empire' worden en in 2003 kwam hij in aanmerking om geridderd te worden. Hij zag er het nut niet van in.

David Bowie en Bing Crosby

10. Peace on earth

In 1977 zong David Bowie een duet met Bing Crosby voor het televisieprogramma 'Bing Crosby's Merrie Olde Christmas'. Het was de bedoeling om de kerstklassieker 'The Little Drummer Boy' te zingen. Maar Bowie haatte het liedje.
Er werd een nieuwe tekst geschreven voor het liedje 'Peace on earth'. Vijf weken na de opname overleed Bing Crosby.

11. Spin

De spinnensoort Heteropoda davidbowie is vernoemd naar David Bowie vanwege de opvallend lange poten.

12. In de ruimte

Autofabrikant Elon Musk schoot de raket 'Falcon Heavy' naar Mars met een Tesla auto aan boord. Het was een publiciteitsstunt. Onderweg speelde op de autoradio onder meer het lied 'Space Oddity' van David Bowie.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!