De Japanse hulst: een perfect mottenvrij alternatief voor de buxus

zaterdag 1 mei 2021 - 15:51
Door schimmels en buxusmotten is het niet evident om je buxus gezond te houden. Doctoraatstudente Esther Geukens doet in het Arboretum in Bokrijk onderzoek naar goede alternatieven. De Japanse hulst is alvast een goede optie, vertelt ze aan Anja Daems op de Radio 2 Tuindag.

“Buxusbomen hebben twee grote problemen. Er doet momenteel een schimmelziekte de ronde en uiteraard blijft het een slachtoffer van de buxusmot. De reden dat de buxusmot zo veel schade aanricht, is omdat er zo veel buxus aanwezig is in Vlaamse tuinen”, legt Esther uit. "De Japanse hulst of ‘kleinbladerige hulst’ is daarom een perfect alternatief voor de buxus."

De Japanse hulst heeft kleine blaadjes en kan perfect als haag gebruikt worden.

Esther Geukens

“De Japanse hulst heeft kleine blaadjes en kan perfect als haag gebruikt worden of in vorm gesnoeid worden. Hij blijft groen in de winter en verliest zijn blaadjes niet. Bovendien is de 'Ilex Crenata' geen familie van de buxus. Dus is hij geen aantrekker voor de buxusmot.”

Kan je 'm dan zomaar in je tuin zetten? “De Japanse hulst kan in elke tuin gezet worden, maar hij houdt wel van een zuurdere grond dan de buxus en heeft iets minder water nodig.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!