De langste tunnel van het land wordt vernoemd naar Annie Cordy. Maar wie was ze?

maandag 8 maart 2021 - 10:33
Udo
Radio 2
Na een park in Laken wordt de naam van Annie Cordy nu ook verbonden met de langste tunnel van het land in Brussel. 

Naast Bourvil en Louis de Funès

Annie Cordy was wereldberoemd in Franstalig België en ver daarbuiten. Cordy was 22 jaar als haar carrière in 1950 in Parijs begon. Ze trad op in musicals en films naast Bourvil, Louis de Funès, Luis Mariano en Michel Piccoli. Tot in de jaren 2000 schitterde Annie Cordy als actrice in de bioscoop. Op haar palmares stonden 40 langspeelfilms, 30 tv-producties en een tiental toneelstukken. Annie Cordy heeft meer dan 700 liedjes opgenomen en meer dan 5 miljoen albums verkocht.

Barones

Haar talent werd in 1992 in Frankrijk beloond met de titel 'Commandeur in de Ordre des Arts en des Lettres'. Voor haar verdiensten werd ze in 2005 door koning Albert II geëerd met de titel van barones. In 2004 werd ze ereburger van Brussel. In Laken, de gemeente waar ze geboren werd, werd haar naam verbonden met een park in de buurt van het oude station. In 2021 spreken we niet meer van de Leopold II-tunnel, maar wel van de Annie Cordytunnel voor de langste tunnel van het land in Brussel. De keuze voor deze naamswijziging werd bepaald door de inwoners van het Brussels gewest. Zij konden kiezen uit 11 namen. 

Hartaanval

Annie Cordy overleed op 4 september 2020 in Cannes aan de gevolgen van een hartstilstand. Ze was 92 jaar.

Mijn tante heeft veel mensen levensvreugde geschonken.

Udo

Udo

Udo mocht tante Nini tegen Annie Cordy zeggen. Ze was een nicht van zijn moeder. Udo: "Mijn tante gaf heel veel energie aan mensen. Ze was heel grappig, ad rem en recht voor de raap. Zij heeft veel generaties geraakt met haar verschijning en haar humor. Mijn tante heeft veel mensen levensvreugde geschonken. Dat is volgens mij ook de reden waarom heel veel mensen voor haar gestemd hebben." Udo is meer dan gelukkig met de nieuwe naam voor de Brusselse tunnel. Udo: "Ik ben heel blij voor mijn tante en mijn nicht Michèle, die heel haar leven in haar functie heeft geleefd. Ik vind het ook tof dat de stad Brussel ook aan een ruimte denkt om op een didactische manier haar leven en werk tentoon te stellen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!