De poplegende had een hekel aan champignons en 11 andere weetjes over Prince

vrijdag 23 april 2021 - 07:00
Prince
Getty Images
Op woensdag 21 april is het exact vijf jaar geleden dat Prince overleed. Tijdens het Radio 2 Prince Weekend halen we enkele leuke weetjes over hem naar boven.

Prince Rogers Nelson 

Prince werd vernoemd naar de artiestennaam van zijn vader, Prince Roger, die eigenlijk John L. Nelson heette. Onder die naam had vader Nelson ook een jazzcombo genaamd Prince Rogers Trio. Prince werd dus effectief geboren als Prince Rogers Nelson. Hij had, naar eigen zeggen, best een moeilijke jeugd. Zijn ouders gingen uit elkaar toen hij nog maar 10 jaar was en er kwam meteen een stiefvader in zijn leven. 

Jeugd 

Prince leerde zichzelf muziek spelen, waaronder de piano toen hij nog maar zeven jaar was. Toen hij 10 jaar was, stond hij te dansen op het podium met James Brown. Zijn stiefvader had hem er op gezet tijdens een concert, maar de security kwam hem er al snel terug afhalen. De wereldster had op de leeftijd van 18 al een platencontract en een jaar later kwam zijn eerste album uit. Doorheen zijn carrière heeft hij meer dan 600 nummers neergeschreven. Deze werden wel niet allemaal uitgebracht, maar het blijft een indrukwekkend getal. Hiermee oversteeg hij zelfs The Beatles. 

Schooltijd

Zijn bijnaam op school was 'Skipper' omdat hij heel klein was, maar toch goed in basketbal. Zo speelde hij in zijn jeugd voor één van de beste schoolteams in Minnesota. Daarnaast speelde hij ook heel graag pingpong. Tijdens zijn schooltijd richtte hij de bandjes 'Grand Central' en 'Champaine' op samen met zijn kameraad André Anderson. Tijdens die periode woonde Prince ook bij de familie van Anderson in omdat zijn thuissituatie niet ideaal was. 

Geschreven door Prince

De veelschrijver schreef niet alleen nummers voor zichzelf, maar ook voor anderen, waaronder 'Manic monday' voor The Bangles. Ook de originele versie van 'Nothing compares 2 U' voor The Family werd geschreven door Prince. Het nummer werd pas later bekend in de versie van Sinead O'Connor. In 1989 schreef hij ook mee aan 'Love song' van Madonna. Hij heeft zelfs gezongen op de opname. In 1986 schreef hij onder de naam 'Joey Coco' de ballade 'You're my love' voor Kenny Rogers. Ook met Sheila E. schreef hij een nummer. Zij werkte eerst met hem op zijn album 'Purple rain' alvorens ze een solocarrière begon. In 1985 bracht Sheila 'A love bizarre', een duet met Prince, uit. 

'Purple Rain'

De legende schreef dit nummer eigenlijk voor de film 'Purple rain', maar speelde het zelf ook meestal als laatste nummer van zijn optredens. Veel mensen zien dit als zijn bekendste hit. Er kwam echter wel kritiek op de film omdat er seksisme in zou zitten. Prince verdedigde de makers van de film, waaronder zichzelf, door te zeggen dat het gewoon een fictief verhaaltje was. De film is deels autobiografisch, maar we weten niet juist wat er gebaseerd is op zijn eigen leven en wat niet. Prince deed weinig interviews en praatte ook niet vaak over zijn persoonlijk leven. Men associeert de kleur paars of purper altijd met Prince, maar volgens zijn zus Tyka Nelson was zijn favoriete kleur eigenlijk oranje. Prince koos voor paars omdat het de koninklijke kleur is. 

Getuigen van Jehovah

In 1996 trouwde Prince met zijn achtergrondzangeres Mayte Garcia. Later dat jaar kregen ze samen een zoontje met het syndroom van Pfeiffer, een zeldzame aangeboren schedelafwijking. Een week na de geboorte moesten ze hem helaas al afgeven. Het is daarna dat Prince zich ging interesseren in de getuigen van Jehovah en er zelf ook één werd. Larry Graham, de bassist van Sly & The Family Stone, bracht hem in contact met het geloof. Prince had ook een chronische pijn aan zijn heup, maar weigerde zich te laten opereren uit schrik voor een bloedtransfusie, wat verboden is voor Jehovah's. 

'When doves cry'

Ook 'When doves cry' schreef Prince voor zijn film 'Purple Rain'. In de film heeft Prince een moeilijke relatie met zijn vader, die zijn moeder sloeg. In dit nummer uit Prince zijn angst om net zoals zijn vader te worden. Alle instrumenten in het liedje heeft hij zelf ingespeeld. Hij was dan ook een multi-instrumentalist. Bezoekers van Paisley Park wisten ook te vertellen dat Prince effectief duiven hield thuis en dat die heel luid konden zijn. De popartiest was er van overtuigd dat het nummer een hit ging worden. Dat zei hij tegen zijn muziektechnicus op de dag van de opname. Op het allerlaatste moment besliste hij om de baslijnen uit het liedje te halen. Hij wou iets gewaagd doen dat niemand anders zou durven. Volgens de technicus is dat exact hoe Prince was. Ook al zit er geen bas in de song, we zien de bassist wel doen alsof in de videoclip

Vegetariër

Prince was een vegetariër en veel at hij niet. Hij was heel kieskeurig en had een hekel aan champignons en uien. Er gaan geruchten dat zijn lievelingseten een bord spaghetti was samen met een glas sinaasappelsap. Dat is misschien een vreemde combinatie, maar dat kan je ook wel verwachten van iemand als Prince. Als hij zelf kookte, koos hij voor roerei met curry en cheddar, een gerecht dat erg gesmaakt werd door zijn vroegere bandleden. Al gaven die ook wel toe dat ze vaak honger hadden als ze met Prince op tournee waren omdat hij zo een kleine eter was en dus nooit genoeg eten maakte of liet voorzien

Paisley Park 

Paisley Park is een gigantisch complex in Minnesota. Dit was zijn thuis waar hij ook zijn muziek schreef, zijn opnames deed en optrad. Momenteel is het een museum en dat is ook wat Prince zelf wou. Zijn wens was dat de studio's ooit open zouden zijn voor het publiek en dat is nu zo. Paisley Park is ook de naam van één van zijn nummers en was de naam van zijn eigen platenlabel, Paisley Park Records. De naam Paisley komt van een stofpatroon uit Kasjmir, het noordelijk gebied van het Indische subcontinent. Het complex telt vier opnamestudio's en het podium in de concertzaal is maar liefst 3800 vierkante meter groot. 

'Little red corvette'

Dit nummer gaat, zoals meerdere nummers van Prince, over seks. Het liedje is echter wel minder aanstootgevend dan sommige oudere songs van hem en schrikte daarom de radiostations minder af. Het was toen zelfs het meest radiovriendelijke liedje dat Prince tot dan toe geschreven had. De videoclip van 'Little red corvette' werd ook geregeld getoond op MTV. Dat maakte het één van de eerste clips van een zwarte artiest waar aandacht voor was op televisie. De inspiratie voor het nummer kwam toen Prince bijna in slaap viel in de auto van Lisa Coleman, zijn achtergrondzangeres. De veelschrijver staat er om bekend dat hij enorm seksueel getinte teksten schreef. Daarom kreeg hij ook de bijnaam 'His Royal Badness'. 
 

'The Artist Formerly Known As Prince'

Op zijn 35ste verjaardag, 7 juni 1993, veranderde Prince zijn naam naar een onuitspreekbaar symbool om zijn platenmaatschappij dwars te zitten. Hij vond de deal oneerlijk en wou er vanaf. Vanaf dan refereerde de media naar hem als 'The artist formerly known as Prince' of kortweg 'The artist'. Voor zijn medewerkers van Paisley Park, was hij gewoon simpelweg 'The dude'. In 2000, na het verbreken van het platencontract, veranderde hij zijn naam terug naar Prince. Dat maakte alles opnieuw een stuk duidelijker. 

'Starfish and coffee'

'Starfish and coffee' gaat over Cynthia Rose, die trouwens een echt persoon is. Prince zingt over het feit dat ze twee verschillende sokken droeg, altijd achteraan in de rij stond, maar vooral over wat ze at als ontbijt. Voor dit nummer werkte Prince samen met Susannah Melvoin. De twee werkten vaker samen in de jaren 80 en waren ook even verloofd. Melvoin zat op school bij Cynthia Rose. Jaren later kreeg ze zo het idee voor een songtekst over, de toen twaalfjarige, Cynthia Rose.  Ze verdiende hier ook een songwriting credit voor. In 2016 richtte ze zelfs een website op waar je merchandise kan kopen van 'Starfish and coffee'. Prince bracht dit nummer ook tijdens een show van The Muppets in 1997. 
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!