De vijfde Beatle, George Martin, was een vaderfiguur voor The Fab Four en Elton John

maandag 8 maart 2021 - 07:00
Youtube
Het is vijf jaar geleden dat George Martin, de muzikale vader van de Britse popgroep, het leven liet. Tijd om zijn werk nog eens te eren.

Vaderfiguur voor The Beatles

Als je de naam George Martin hoort, is de kans groot dat je aan The Beatles denkt. Hij was de trouwe producer en een goede vriend van de groep. Martin heeft de carrière van het viertal vorm gegeven als een soort vaderfiguur. Zijn rol in de groep was dan ook niet te onderschatten. Toen Paul McCartney klaar was met het componeren van 'Yesterday' in 1965, wist de rest van de groep niet zo goed wat ze konden spelen. De sombere toon van het nummer maakte dat er niet echt ruimte was voor drums of gitaren. Het is Martin die toen voorstelde om het nummer alleen door McCartney te laten spelen op een akoestische gitaar. Dit was de eerste keer dat ze een nummer opnamen zonder de volledige band. Martin voegde er ook een strijkkwartet aan toe en toen was 'Yesterday', zoals we het vandaag kennen, geboren. Zonder Martin had deze hit waarschijnlijk helemaal anders geklonken of zelfs niet bestaan, want Paul McCartney was geen fan van de strijkers. Dat was allemaal niet rock-'n'-roll genoeg. Achteraf was McCartney zo enthousiast dat hij aan Martin voorstelde om ook in 'Eleanor Rigby' strijkers te gebruiken. Alweer een hit was geboren. 
 

In the mood

George Martin was niet bang om af en toe muziek van anderen te gebruiken. In 1967 bracht hem dat bijna in de problemen. In 'All you need is love' is er een stukje van 'In the mood' van Glenn Miller gebruikt. Martin had aanvankelijk de rechten hiervoor niet geregeld. De platenfirma moest hem redden en heeft Glenn Miller later nog vergoed. 
 

Elton John

Wat velen niet weten, is dat Martin ook de producer en helpende hand was van heel wat andere artiesten, waaronder Elton John. In 1997 herschreef John zijn nummer 'Candle in the wind' voor Princess Diana, toen ze stierf. Zij was grote fan van het originele nummer, dat een eerbetoon was aan Marilyn Monroe, en goed bevriend met Elton John. Hij speelde het daarom ook op haar begrafenis. Het is deze versie waar George Martin de producer van was. Het nummer groeide meteen uit tot een grote hit. 
 

Ook Elton John was fan van The Beatles. Dat bewees hij met zijn cover van 'Lucy in the sky with diamonds', die meteen een nummer 1-hit werd in Amerika. John Lennon nam de gitaar voor zijn rekening, maar dat ging blijkbaar niet zo vlot. Lennon had de hulp nodig van de gitarist van Elton John, Davey Johnston, omdat hij herhaaldelijk een aantal akkoorden vergat. Op het Thanksgiving concert van Elton John in New York dat jaar speelde Lennon ook drie nummers als verrassing. Dat werd dan ook meteen het laatste publieke optreden van John Lennon. 
 

Ella Fitzgerald

In 1964 kwam jazzzangeres Ella Fitzgerald met 'Can't buy me love'. Ze werkte hiervoor samen met George Martin. Dat is niet zo gek, want het nummer is eigenlijk een cover van The Beatles. De song deed het meteen heel erg goed in de hitlijsten in Engeland. Fitzgerald was hierdoor de eerste artiest ooit die in de hitlijsten kwam met een cover van de jongens uit Liverpool. 
 

James Bond

Martin hield zich ook bezig met filmmuziek. Zo componeerde hij 'Live and let die' voor de gelijknamige James Bond-film. Opnieuw is er een link naar het vrolijke viertal, want het nummer werd ingezongen door Paul McCartney. Ook de rest van de muziek in deze Bond-film werd niet geschreven door John Barry, de traditionele componist van de James Bond films, maar door George Martin en Paul McCartney. 
 

'In my life'

Als afscheid bracht George Martin in 1998 een verzamelalbum uit van artiesten die hij, naast zijn geliefde Beatles, enorm waardeerde. Ook hier vinden we weer een heel aantal covers van songs van de Britse idolen. Zo bracht Celine Dion een cover van 'Here, there and everywhere'. Op het album staat ook een cover van 'Here comes the sun' door gitaarvirtuoos John Williams. Dit was het laatste album dat Martin nog produceerde. In het filmpje zien we hem als dirigent. 
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!