Er werd een non aangerand in de videoclip van 'When the lady smiles' en vijf andere weetjes over Golden Earring

donderdag 11 maart 2021 - 07:00
philippedraps.be
Golden Earring houdt er na meer dan 50 jaar helaas mee op. De gitarist George Kooymans maakte begin februari bekend dat hij aan ALS lijdt en niet meer verder kan gaan met de band. Doorgaan zonder hem is volgens de rest van de groep geen optie.

Golden Earring

In 1961 werd de band opgericht door de dertienjarige gitarist George Kooyman en de vijftienjarige bassist Rinus Gerritsen als The Tornados. Die naam bleek al bezet te zijn en toen werd er gekozen voor The Golden Earrings, vernoemd naar een nummer van de Britse instrumentale band The Hunters. In 1969 werd de naam ingekort naar Golden Earring. 

The best driving song ever

'Radar love' is ongetwijfeld één van hun grootste hits en heeft zelfs zijn eigen website. Het nummer gaat over een soort telepathische liefde die je van een afstand kan overbrengen naar de persoon waarnaar je verlangt. 'Radar love' kwam tot stand nadat de band het voorprogramma speelde van The Who tijdens hun Europese tournee. Vele jaren lang was dit steeds het laatste nummer dat Golden Earring bracht tijdens een optreden. Drummer Cesar Zuiderwijk kreeg de eer om af te sluiten met een drumsolo. De song kreeg ook de titel 'The best driving song ever' van het Brits programma 'Top Gear'.'Radar love' werd meer dan 250 keer gecoverd, onder andere door Bryan Adams en U2.

De Golden Earringstraat

Sinds 1991 heeft de groep ook zijn eigen straat. De Golden Earringstraat in de Muziekwijk in Almere is een zijstraat van de Rolling Stonesstraat en ligt naast de Beatlesweg. 

'When the lady smiles'

Toen de videoclip van 'When the lady smiles' uitkwam in 1984 deed dat heel wat stof opwaaien. Zanger Barry Hay randde in de clip een non aan in de metro. De scène kon op niet veel begrip rekenen en werd snel uit de video gehaald. De originele versie werd ook pas na middernacht op tv uitgezonden. Dit zou mogelijk de reden kunnen zijn waarom de song in Amerika niet zo vlot verkocht. Hillary Clinton gebruikte het nummer in 2008 voor haar campagne tijdens de presidentiële voorverkiezingen in Amerika. Toen ze te weten kwam dat er in de videoclip een non verkracht werd, schrapte ze het nummer snel van haar programma. 

'Twilight zone'

George Kooymans wou 'Twilight zone' aanvankelijk gebruiken voor een soloproject omdat het succes van de groep aanzienlijk daalde eind jaren 70 en begin jaren 80. Er werd zelfs gedacht aan stoppen met Golden Earring. 'Twilight zone' werd een groot succes en zorgde voor een heropleving van de carrière van de band. Stoppen was toen geen optie meer. Het viertal ging nog meer dan 40 jaar door

Anouk

George Kooymans en Barry Hay zijn deels verantwoordelijk voor het lanceren van de carrière van Anouk. De twee schreven de eerste single 'Mood Indigo' voor de Nederlandse rockzangeres en werkten ook mee aan haar eerste album. Hay zag haar optreden op het Zeeheldenfestival in Den Haag en was aangenaam verrast door haar zangkwaliteiten. Hij bood meteen aan om materiaal voor haar te schrijven samen met Kooymans.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!