Expert communicatie Charlotte De Backer: "Ik ben blij dat het eens mannen zijn, we associëren roddelen te snel met vrouwenpraat"

woensdag 4 december 2019 - 17:30
Twitter
Iedereen roddelt wel eens. Zo is er een filmpje opgedoken van de wereldleiders Emmanuel Macron, Boris Johnson, Marc Rutte en Justin Trudeau die tijdens de receptie na de NAVO top gisteren, onder elkaar aan het roddelen zouden zijn over Donald Trump. Hoe komt het toch dat we allemaal zo gemakkelijk roddelen?

Charlotte De Backer, hoofddocent communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen, heeft van roddelen haar specialiteit gemaakt. Zij keek met veel plezier naar het filmpje van de wereldleiders en roddelt hierover bij David Van Ooteghem in Spits! 

“In het filmpje zien we eigenlijk iets wat we allemaal wel eens doen: roddelen! Het verbaast mij dan ook niet dat de wereldleiders hun frustraties uiten over Donald Trump. Van zodra we eigenlijk informatie gaan delen over de reputatie van iemand anders, spreken we over roddelen. In dit geval heeft Trump iets gedaan wat wij als groepsnorm niet aanvaarden. Als je met iemand een afspraak hebt, dan kom je geen veertig minuten te laat. Er zijn verschillende vormen van roddelen. In dit filmpje zien we eigenlijk wat we in de dierenwereld ‘alarm calls’ noemen. Dat is als je je als dier kwetsbaar gaat opstellen en de groep wil waarschuwen dat er gevaar is. Je kan deze roddel hiermee vergelijken (lacht). Ze roddelen omdat Trump veel te laat was, hij heeft zich niet aan de regels gehouden. Je kan eigenlijk stellen dat de wereldleiders elkaar willen waarschuwen, Trump is iemand die zich niet aan afspraken kan houden. Iedereen is dus gewaarschuwd dat het bij een volgende afspraak ook kan voorvallen." 

Mannen roddelen

“Ik ben heel blij dat het eens mannen zijn die roddelen", lacht Charlotte. "We gaan roddelen te snel associëren met vrouwenpraat waar mannen niet aan mee doen. Ook tijdens mijn eigen studies viel het op dat vrouwen dit als ‘roddelen’ benoemen en mannen het zien als ‘informatie uitwisselen’. Eigenlijk gaan mannen en vrouwen even vaak roddelen, de klemtoon ligt gewoon iets anders. Bij mannen gaat het meer over competitief gedrag."


Roddelen is gezond

“Een portie roddelen tijdens de Navo-top? Waarom niet? Roddelen bevat veel informatie, daar zitten vaak ook onwaarheden in. Ik ben absolute voorstander om dat soort roddelen af te schaffen! Liegen over anderen doe je gewoon niet. Maar in veel roddelgedrag zitten ook waarheden en dan is er geen reden om dat niet te delen. Mijn advies naar Trump toe zou zijn: geef je fout gewoon toe. Hij kan best zijn excuses aanbieden. Maar daar heb je lef voor nodig om dat te durven. Als men slecht over je praat achter je rug en je weet dat het terecht is, dan kan je dat beter toegeven. Er is nog altijd de quote van Oscar Wilde: 'het is beter dat ze over je praten, dan dat er niet over je gepraat wordt' !"  lacht Charlotte.

Charlotte de Backer, hoofddocent communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen, heeft van roddelen haar specialiteit gemaakt

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!