Gevaarlijke fietsdag in Leuven door WK-gekte: "Parcours in tegenspraak met gewone verkeersregels"

woensdag 22 september 2021 - 16:24
In Leuven is vanmiddag een ongeval gebeurd tussen een Lijnbus en een Oostenrijkse wielerploeg, die het parcours voor het WK van komend weekend aan het verkennen was. Eén van de rensters is gewond naar het ziekenhuis gebracht. Voor Jeroen Guns, ochtendstem bij Radio 2 Vlaams-Brabant, komt dat ongeval helaas niet als een verrassing.

"Als er deze week een ongeval zou kunnen gebeurd zijn, dan was dit de dag bij uitstek", vertelt Jeroen Guns bij Radio 2 Spits. Het was de afgelopen dagen al erg druk in het Leuvense stadscentrum, al bereikte het vandaag een hoogtepunt. "Sinds vandaag komen heel wat renners het parcours verkennen, die waren er de voorbije dagen niet. Maar tegelijkertijd is het parcours nog niet volledig afgesloten voor het gewone verkeer én voor de amateurrenners die graag zelf eens willen fietsen. Dat kwam vandaag allemaal samen. Morgen is de situatie helemaal anders. Dan worden bepaalde straten afgesloten en zal je er als automobilist of wielertoerist niet meer binnen mogen."

Chaos 

De Oostenrijkse renster zou in de verkeerde rijrichting hebben gereden toen het ongeval gebeurde. "De deelnemers volgen wellicht het parcours van de wedstrijd en dat is op sommige plaatsen in tegenspraak met de gewone verkeersregels. Een voorbeeld: éénrichtingsstraten. Bepaalde straten mag je tijdens het WK de ene richting in rijden, terwijl dat voor het gewone verkeer net andersom is. Verwarring alom!"

"Het ongeval is een domper op de WK-gekte", zegt Jeroen Guns nog. "Je voelde de voorbije dagen dat het enthousiasme een hoge vlucht nam. Etalages zijn versierd, overal wapperen vlaggen. Als er dan zo'n ongeval gebeurt, wordt daar uiteraard op ingezoomd en over gepraat. En wordt er uiteraard ook gekeken hoe zoiets kan gebeuren. Het wereldkampioenschap is een enorme organisatie waar al maanden aan gewerkt wordt, net om zulke situaties te vermijden. De politie liet ons weten dat er tussen de stad en de UCI duidelijke afspraken zijn gemaakt over de verkeersregels. 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!