Gillian Prijs en Gitte Vanhaeren zitten vast in Oeganda: "Ze roepen ons agressief na. We willen hier zo snel mogelijk weg, maar kunnen niet!"

dinsdag 24 maart 2020 - 17:01
De meest gehoorde boodschap de voorbije dagen is ongetwijfeld "blijf in uw kot!". Maar wat als je niet in je kot geraakt? Heel wat luisteraars proberen Buitenlandse Zaken te bereiken, maar dat is niet zo gemakkelijk. Toch dringt de tijd.

Buitenlandse stage

Gillian Prijs (21) en Gitte Vanhaeren (21) zitten in hun laatste jaar verpleegkunde. Zij maken dit alles mee vanuit Oeganda: “We zijn op buitenlanse stage in Oeganda voor 3 maanden. We zijn toegekomen op 26 februari en zouden normaal gezien blijven tot 4 juni, maar op dit moment willen we hier zo snel mogelijk weg.”

“Momenteel is de situatie nog dragelijk. Toch willen we graag naar huis, want we merken dat de situatie aan het veranderen is. Zeker het gedrag naar blanke mensen toe. De lokale bevolking ziet Europeanen als diegenen die het coronavirus dragen. Wanneer we over straat lopen, roepen ze ‘coronavirus’ of ‘coronapeople’ naar ons. In het begin was het op een spottende manier, maar nu op een agressieve manier", vertellen ze. 

"Enkele dagen geleden is ook hier een eerste coronapatiënt bekend gemaakt. Sindsdien willen sommigen niet meer naast ons in de taxi zitten. Ook als we op marktjes rondlopen, wordt er op een directe manier gevraagd of we corona hebben, en of we al getest zijn. Als je moet niezen of hoesten, word je uit de taxi gegooid.

Maatregelen in Oeganda

Gitte en Gillian vertellen hoe Oeganda omgaat met het coronavirus: “De president houdt dagelijks een speech. Hij heeft alle nodige maatregelen genomen, zoals het sluiten van scholen en bars. Daarnaast heeft hij de bevolking ook aangeraden om mondmaskers en handschoenen te dragen. Ook in ons ziekenhuis waar we stage lopen moeten alle mensen voor ze het ziekenhuis binnenkomen hun handen ontsmetten."

Vliegtickets aan woekerprijzen 

“We beseffen dat de gezondheidszorg in Oeganda niet hetzelfde is als in Europa en denken dat zowel onze gezondheid als onze veiligheid in gevaar zijn. We vermoeden dat Oeganda een van deze dagen in lockdown gaat waardoor hier ook wij gaan vastzitten, gaan Gitte en Gillian verder.

De Oegandese president liet zaterdagavond weten dat zondag 22 maart de laatste dag was dat er nog vliegtuigen opstegen. Daardoor wilden alle toeristen naar huis en waren de prijzen van de vluchten rond de 2000 euro! Aangezien wij iets verder verblijven van de luchthaven, was het voor ons onmogelijk om die vluchten te halen. Voorlopig hebben we contact met onze familie en proberen ook zij vluchten te zoeken naar huis, maar steeds meer vluchten worden gecanceld en bepaalde vliegtuigmaatschappijen vliegen niet meer.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!