Guy De Pré over 'Funky town': "Redacteur ging naar de luchthaven met een platenspeler om daar platen te selecteren voor de uitzending 's avonds"

maandag 13 april 2020 - 11:20
Christel Van Dyck belde voor 'Klassiekers van de jaren 80' radiocollega Guy De Pré op, want ook hij was in de jaren 80 te horen op de radio met 'Funky town.' Radiomaken ging er toen net wel net iets anders aan toe dan in 2020.

"Het ging er toen heel anders aan toe. We werkten toen nog met drie of vier technici. In de studio stonden een drietal enorm grote platenspelers en ook nog eens drie of vier bandopnemers. Ik herinner me dat in een van de kleinere studio's de vierde bandopnemer onder de andere drie geschoven was. Het was altijd heel grote mechanische apparatuur, maar het ging wel decennia mee. Maar het is niet te vergelijken met de techniek van nu. Nu maak ik gewoon radio van bij mij thuis", blikt Guy nostalgisch terug.

In de jaren 80 was er ook de opkomst van de cd en dat maakte van radiomaken soms een grotere uitdaging. "In 'Funky town' speelden we singles, lp-tracks, maxi-singles, picture disks, en cd’s door elkaar. We moesten dan van het ene naar het andere overschakelen in één uitzending. Een heel rare, maar ook boeiende tijd om radio te maken."

Foto: de redactie van 'Funky town'

"Een medewerker ging naar de luchthaven om nieuwe platen te beluisteren"

'Funky town' was in de jaren 80 het mekka van de zwarte soul- en funkmuziek en in het programma werd muziek gedraaid die hier nog niet heel bekend was. "Een van de medewerkers van 'Funky town' ging elke woensdagnamiddag naar de luchthaven van Zaventem, waar er telkens een toestel uit New York landde met tal van geïmporteerde platen voor ons, maar ook voor muziekwinkels. Hij ging er naartoe met een draagbare platenspeler, en beluisterde daar ter plaatse de nummers, eens ze waren vrijgesteld door de douane. Dan maakte hij de selectie maakte van de platen die we konden draaien in 'Funky town' diezelfde avond nog en nam ze mee naar de radiostudio in het Flagey-gebouw. Zo gebeurde het vaak dat we al platen konden draaien die pas de dag ervoor in de Verenigde Staten waren uitgebracht. Amerikaanse militairen die in Duitsland gestationeerd waren, belden ons op en begrepen er niets van! Dat was wel een leuk spelletje om te spelen." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!