Het goedkoopste rusthuis in Vlaanderen kost 36,5 euro per dag, het duurste 157,67!

vrijdag 17 januari 2020 - 08:40
Rusthuizen zijn duur. Een kamer in een rusthuis in Vlaanderen kost gemiddeld 59 euro per dag. Dat is bijna 1800 euro per maand. Maar er is meer dan de prijs alleen. Het Nieuwsblad lanceert een tool om makkelijk rusthuizen in eenzelfde buurt te vergelijken.

Een Vlaamse rusthuisbewoner betaalt gemiddeld 59 euro per dag. In die prijs zitten enkel het verblijf, het eten, de animatie, de verzekering en het verzorgingsmateriaal inbegrepen. Dokterskosten en andere medische kosten zijn niet inbegrepen, net als tv- en telefoonkosten, de kapper en het wassen van persoonlijke kleding.

De openbare en VZW-rusthuizen blijven een pak goedkoper dan de privé-rusthuizen. In het goedkoopste rusthuis betaal je zo’n 36,50 euro per dag, in het duurste (privé-)rusthuis is dat maar liefst 157,67 euro!

Er zijn ook grote verschillen per regio. Brussel blijft de duurste regio, gevolgd door Antwerpen. En Oost-Vlaanderen heeft gemiddeld de goedkoopste woonzorgcentra.

Meer dan de prijs alleen

Het is belangrijk om een rusthuis niet alleen te kiezen op basis van de prijs. Wie een rusthuis zoekt, moet voor zichzelf uitmaken wat belangrijk is. Misschien is de grootte van de kamer belangrijker dan de prijs, of hecht iemand veel belang aan de kwaliteit van het eten, of het aantal activiteiten per week. Daarom lanceert Het Nieuwsblad een "Rusthuiswijzer". Het is een online tool om rusthuizen in de buurt te vergelijken. Opgelet, deze tool is enkel beschikbaar wanneer je je aanmeldt.

Zo kan je zien welk rusthuis in de buurt het goedkoopst is, hoe groot de kamers zijn, hoeveel mensen er werken, hoeveel budget er gaat naar de maaltijden,.... Let wel, het is verstandig om geen definitieve keuze te maken met die informatie alleen! Belangrijk is dat iemand die een rusthuis zoekt, ook op bezoek gaat in het rusthuis zelf. Op papier kan alles er heel mooi uit zien, maar het moet ook een thuis worden. De sfeer is heel belangrijk.

Personeelstekort

Het Nieuwsblad deed een grootschalig onderzoek naar de rusthuizen in Vlaanderen en brengt de resultaten en getuigenissen daarover vanaf zaterdag 18 januari in de krant. Alle meer dan 800 woonzorgcentra in Vlaanderen kregen een vragenlijst in de bus. Ongeveer de helft van alle rusthuizen vulde die ook in. De andere info haalde de krant van verschillende agentschappen.

Uit het onderzoek blijkt dat de personeelsbezetting het grootste issue is. "Van de zorginspectie kwamen we te weten hoeveel rusthuizen niet voldeden aan de personeelsnorm bij de laatste inspectie," zegt Pieter Lesaffer, journalist bij Het Nieuwsblad. "Dat zijn er 1 op 5. Dat is veel, en dat heeft vooral te maken met de krapte op de arbeidsmarkt in de zorgsector én de personeelsnorm die de overheid oplegt. Die is laag. 80 % van de directieleden van woonzorgcentra zegt dat de overheid te weinig personeel subsidieert." Daarom doen veel woonzorgcentra het met te weinig personeel. "Personeelsleden klagen dan ook dat ze geen tijd hebben voor de bewoners."

Personeelsleden vertellen dat ze te weinig tijd hebben om naar verhalen van bewoners te luisteren. Ze willen wel meer doen, maar ze kunnen niet. 

Pieter Lesaffer, journalist Het Nieuwsblad

Het Nieuwsblad is naar rusthuizen gaan kijken en heeft met het personeel gepraat. "Daar hoorden we de grote bezorgdheid rond dat personeelstekort," zegt Pieter Lesaffer. Zo zeggen veel personeelsleden: "Ik zou meer willen doen, maar ik kan niet. Ik heb niet de tijd om te luisteren naar een verhaal van een bewoner, want ik word op dat moment opgebiept door tien anderen die hulp nodig hebben."

Meer lees je vanaf zaterdag 18 januari in "Het Grote Rusthuisdossier van Het Nieuwsblad".

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!