Imke Courtois: "Om de 3 à 4 dagen mochten we ons douchen, ongeveer 17 tellen"

zaterdag 16 januari 2021 - 08:45
Imke Courtois
VIER
Van Lanzarote met een zeiljacht de Atlantische Oceaan oversteken naar Guadeloupe, met camera's en nog 5 andere bekende Vlamingen... Imke Courtois ging de uitdaging aan! In 'Wat een week' vertelt ze over haar avontuur.

Presentatoren Ruben Van Gucht en Kim Debrie vinden haar ‘goed zot’. Of ze onmiddellijk ja had gezegd? "Het was onmiddellijk ja, om achteraf pas te beseffen: waar heb ik nu juist ja op gezegd?", vertelt Imke. "De angst is pas gekomen toen ik in Lanzarote was en die boot echt zag liggen. Ik dacht: die is klein!"

Ruim 1 jaar geleden begon Imke aan de grote overtocht. Samen met stylist Jani Kazaltzis, chef-kok Dominique Persoone, presentator Otto-Jan Ham, actrice Charlotte Vandermeersch en presentatrice Evi Hanssen. Het resultaat is sinds enkele weken te zien op VIER.

Ik ben 3 dagen non-stop ziek geweest

Imke Courtois

Hoe het er aan toe ging aan boord van het zeiljacht? "Heel veel braken, heel veel zeeziek zijn! Ik ben 3 dagen non-stop ziek geweest."

"We hadden wel medicatie mee, maar als je weet dat je minstens 18 dagen op zee zit kan je beter daarmee stoppen en je lichaam laten aanpassen aan het continu bewegen. Je lichaam heeft daar 3 dagen voor nodig. Alles komt er uit, van vocht tot eten, alles. Op een bepaald moment ben je het gewoon, en dan slaap je al bewegend... Je doet alles bewegend, op het WC zitten al bewegend, douchen, continu bewegen!"

EHBO

Imke was de 'medic' aan boord, de EHBO-verantwoordelijke. "Het was gewoon hopen dat er niets ernstig zou gebeuren, zoals iets tegen je hoofd krijgen, of iemand die een ontstoken appendix zou krijgen. Dat is gelukkig al bij al beperkt gebleven", blikt Imke terug. "Iedereen was ook wel behulpzaam. Alleen een oceaan overzeilen zou ik nooit doen, maar ik zou wel morgen opnieuw de boot opstappen met deze groep."

Of ze aan boord kon douchen? “We hadden beperkt water aan boord. Die boot maakt zelf van zeewater zoetwater. We mochten ons om de 3 à 4 dagen douchen, en we hadden daar een regel voor: ongeveer 17 tellen onder water staan, om het waterverbruik te beperken."

De reisgenoten

Chef Dominique Persoone bereidde het eten aan boord. “Ik heb in 21 dagen nog nooit zo lekker en uitgebreid gegeten", vertelt Imke tevreden. "Ik heb verse pizza gegeten, ’s morgens vers brood, escargots, verse Thaise curry's! Het was gewoon waanzin. En Jani hield alles spik en span, ideaal."

Ik heb in 21 dagen nog nooit zo lekker en uitgebreid gegeten!

Imke Courtois

Imke houdt er fijne herinneringen aan over: "Het is mijn mooiste ervaring tot op heden geweest. Ik ben nog nooit zo gelukzalig rustig geweest. Ik heb met verschillende persoonlijkheden in een soort van symbiose kunnen leven. Het zet dingen in perspectief."

11 kilometer diepe zee

In het midden van de oceaan heeft de groep een duik genomen in het water, op een plek waar de zee 11 kilometer diep was! "We hebben dat allemaal gedaan behalve Jani. Dat was een heel leuke ervaring!", geniet Imke nog na.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!